10/31/12 18:22
(http://ruslantrad.com/)

Кувейтската полиция арестува опозиционен лидер, очакват се масови демонстрации

Кувейтската полиция арестува основната опозиционна фигура, бившият депутат Мусаллам ал-Барак, в понеделник вечерта. Той е обвинен от органите на реда за обида към емира, по време на опозиционен митинг миналия месец. Докато течеше ареста, хиляди привърженици на ал-Барак се събраха, за да покажат солидарност. Барак заяви, че е бил “подготвен да бъде задържан” преди празника Ейд ал-Адха.

Други депутати от опозицията бяха арестувани по подобни обвинения и освободени под гаранция. Освен това, активисти и блогъри също бяха арестувани. Това показва повишаване на политическата критика, насочена към правителството и изпълнителната власт в Кувейт.

Бившият депутат се яви пред главния прокурор на 30 октомври. Неговият арест се очаква да даде нов тласък на опозиционното движение, което организира седящ протест пред централата на Държавна сигурност, където беше отведен Барак в понеделник вечерта, в допълнение към протеста пред сградата на Министерство на правосъдието, където се води разследването.

В обръщението си към активистите на опозицията, преди арестуването му, Барак отрече обвиненията на “корумпирани медии”, че “опозицията организира преврат срещу правителството”, и заключи, че “емирът прекарва почивката си в Аман. Ако е вярно, че властите са в опасност, той не би отишъл.” Барак добави, че отказва да се предаде без заповед за арест, която е “право на всеки, но полицията пренебрегва това”.

В същото време, течеше процесът за регистрация на кандидатите за избори за Народно събрание в рамките на новата система за гласуване, определена с постановление, издадено от емира шейх Сабах ал-Ахмад преди две седмици. Опозицията и много други независими политически групи отхвърлиха изборния указ, според който изборите се очаква да се проведат в началото на декември.

Изследователски центрове в Кувейт очакват 70% от 420 000-те гласоподаватели да участват в бойкот на изборите. Участие в изборите се очаква да бъде ограничено до шиитското малцинство (представляващо 15% от избирателите) и други групи, близки до властите. Бившият депутат Осама ал-Шахин заяви, че бойкотът на изборите “успя преди да е започнал”. Над 40 бивши народни представители, заедно с осем политически сили и социални групи, обявиха, че са участвали в бойкота. Това показва, че общественото противопоставяне на изборите е широко разпространено.

Кувейтски вестник съобщи, че е Министерството на вътрешните работи е изработило план за справяне с големите демонстрации, които опозицията ще организира в неделя, 4 ноември, особено като се има предвид, че полицията арестува опозиционни фигури. Походът “Достойнство на родината”, който се проведе  на 21 октомври, събра десетки хиляди участници и беше белязан с насилие, тъй като силите за сигурност опитаха да разпръснат тълпата с използване на сила. Кувейтското правителство е критикувано от своите западни съюзници, а именно САЩ и Великобритания, както и международни организации, като “Амнести интернешънъл”.

Оригиналната публикация е на арабски, публикувана във вестник “Ал-Хаят”, преведена от Хамад ал-Джасер.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване