11/02/12 09:36
(http://www.azcheta.com/)

"Прокрустовото ложе" на Талеб - приятна философско-афористична изненада

Насим Никълъс Талеб е име, което не говори на нищо на повечето хора. В първия момент, в който засякох книгата му „Прокрустовото ложе” си казах: „Боже, кой ще даде осем лева за за 120 страници афоризми”? За щастие точно в този момент се намирах в библиотека, което изпари моментално тези ми терзания. Точно в това се крие величието на тази институция - тя дава лесен и бърз достъп до заглавия, до които човек иначе никога няма да се докосне.

На пръв поглед книгата няма как да ви впечатли - просто бяла, малка книжка от на пръв поглед неизвестен автор. Ако потърсите името му на български в интернет също няма да останете впечатлени от краткото и пълно с клишета описание: „Насим Никълъс Талеб е ливанско-американски философ, есеист и специалист по математически финанси. Магистър по бизнес администрация от бизнес училището "Уортън" и доктор на Парижкия университет. След успешна кариера като финансист, през 2004 г. се отдава на научна работа и в момента е професор в Нюйоркския университет. Книгата му "Черният лебед" се задържа в списъка на бестселърите на "Ню Йорк Таймс" повече от година и се превърна в интелектуален, социален и културен еталон на нашето време.” Това е една от книгите, за които само от „Аз чета”, „Книголандия” и още малко места в интернет може да разберете дали в действителност си струва, а отговорът определено е положителен.

Талеб обаче наистина е много успешен икономист, спечелил милиони с работата си в това поприще, а след това отдал се на научна работа. Книгата му „Прокрустовото ложе” е пълна с остроумия от почти всички сфери на живота – от икономиката, през морала, религията, любовта и етиката. Личи си голямата ерудиция на автора, както и приятният му характер. Талеб не харесва комунизма, но не е и привърженик на демокрацията в сегашния й вид. Твърд противник на монополите и олигополите, той ще ви накара да се замислите над въпроси, касаещи живота Ви, под съвсем друга светлина. Инвестицията от осем лева абсолютно си заслужава, нещо повече – книгата толкова ме впечатли, че просто я прочетох и препрочетох в рамките на един ден.

Ето и няколко от афоризмите, които ме впечатлиха най-силно:

„Отличителна черта на неудачника е да се оплаква от недостатъците, предубежданията, противоречията и ирационалността на човечеството по принцип, без да ги използва за собствено забавление и изгода”

„ Най-бързият начин да станеш богат е да общуваш с бедните, а най-бързият начин да обеднееш - да го правиш с богатите.”

„ В тълпа от сто човека, петдесет процента от богатството, деведесет процента от въображението и сто процента от интелекта принадлежат на един-единствен човек - не непременно един и същ.”

„ Основната разлика между любовта и щастието е, че хората, които говорят за любов, обикновено са влюбени, а тези, които говорят за щастие, рядко са щастливи.”

Вземи тази книга с отстъпка!

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване