08/24/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Абхазия - републиката на руските шпиони

Санаториум в Абхазия. Снимка: нюзланд

Абхазия, една от отцепилите се провинции, за които Русия и Грузия водиха война през 2008 г., е колонизирана от руските служби за сигурност, а местните хора не са особено въодушевени.

В един слънчев следобед това лято в една градинка в току-що обновен курорт на Черно море група офицери от руските служби за сигурност и вътрешното министерство, които бяха тук на почивка, надигнаха чаши с водка. Тостът беше за бъдещите им лета в сепаратистката република Абхазия, някога любимо място за почивка на елита около Сталин, а сега, въпреки номиналната независимост от Грузия, най-новата колония на Русия. След войната от 2008 г., която помогна на Абхазия и Южна Осетия да се отделят от Грузия, Русия се настанява тук като у дома си.

Домакинът на гуляя, Александър Цишба - шеф на службата за приватизация и инвестиции в крайморския град Гагра - изглеждаше доволен. След повече от 15 години на икономическа блокада от страна на Грузия, инвестициите в Абхазия почти не съществуваха, курортите бяха празни, а икономиката беше в застой, с изключение на едва кретащия бизнес, контролиран от Федералната служба за сигурност (ФСС). Сега, когато 3000 руски войници са разположени в републиката, старите приятели на Цишба от ФСС започнаха да изкупуват луксозни имоти в отцепилата се република. “За да купуват имоти в Абхазия, офицерите от ФСС използват специалните отношения и дълготрайните си контакти с нас”, обяснява той с усмивка.

“Специалните отношения” на руските специални служби с Абхазия датират много преди отцепването на региона от Грузия през 1991 г., още от дните на съветското КГБ. От ерата на сталинизма във всяко второ абхазко семейство има или офицер от КГБ, или таен агент, или информатор. Бивши агенти обясниха за “Нюзуик”, че Москва е дала на малката кавказка република специален статут - на автономна територия в границите на Грузинската съветска социалистическа република - за да предостави на КГБ приятна централа край оградените от палми крайбрежни булеварди на Сухуми.

Местните обичат да се хвалят, че “някога Абхазия е държала световния рекорд по брой на тайни агенти на глава от населението”, разказва Лаврик Миквабия, полковник от абхазката гранична полиция. Владимир Рубанов, генерал с три звезди, ръководел в миналото отдела за анализи в КГБ, обясни за “Нюзуик”, че “КГБ винаги е имал специални правомощия в Абхазия. Когато идвах на почивка и излизах за по бира с моя приятел, висш абхазки офицер от КГБ, не се налагаше да си плащаме бирите или платата с раци. Само си показвахме картите от КГБ”.

В Кавказ традициите се уважават. Затова никой не се изненада, когато след разпадането на Съветския съюз през 1991 г, ФСС, приемницата на КГБ, наследи санаториума в Маяк - бивш рехабилитационен център за агенти. Нито когато офицери от Федералната служба за охрана - агенцията, която охранява президента и други високопоставени лица, започнаха да водят семействата си, за да прекарват лятото в дачата, някога използвана от Хрушчов - строго охраняван огромен курорт, разпрострян на повече от 10 квадратни километра по крайбрежието в Пицунда. Сега бивши и настоящи агенти се редуват да наемат и приватизират луксозни хотели, санаториуми и дачи на престижни терени.

През двете години, които изминаха, откакто Русия влезе във война, за да “освободи” Абхазия и Южна Осетия от Република Грузия, русификацията на тези провинции се ускори. Почти всички най-хубави архитектурни паметници в Абхазия се озоваха в ръцете на руски инвеститори. Построеният през 19-и век дворец на принца на Олденбург, друг изящен дворец в мавритански стил на хълма, разположен над града, както и най-старата забележителност на Гагра - древната персийска крепост Атаба от четвърти и пети век. По крайбрежието се появиха луксозни имоти като хотел “Делфин”, който отвори врати ...

Публикувана на 08/24/10 21:40 http://e-vestnik.bg/9819/abhaziya-republikata-na-ruskite-shpioni/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване