11/05/12 12:14
(http://ivanbedrov.com/)

Какво се случва с парите ни

Картината е следната: домоуправителят събира пари от вас и съседите ви, защото фасадата на сградата има нужда от боядисване. После домоуправителят наема братовчед си за тази работа, дава му повече от нормалното пари, а братовчедът си оставя ръцете върху фасадата ви.

Ще се ядосате, нали? Със сигурност ще му потърсите отговорност, защото не е намерил опитна фирма за услугата, работата не е качествено свършена, а вашите пари вече ги няма.

Когато става дума за нашите лични 5 лева, много лесно се ядосваме и сме готови да си търсим правата докрай. Когато обаче става дума за нашите общи милиарди, тогава подминаваме с лека ръка нарушенията и се примиряваме с едно “Еми, така е в България”.

При две трети от обществените поръчки в страната има нарушения. Констатацията е на Сметната палата и не е от вчера. Това означава, че условията са така написани, че да не допуснат изобщо до конкурса едни и да осигурят служебната победа за други фирми. Има разбира се и нарушения от неопитност и от глупост.

Последните няколко дни ни предложиха ярки примери за тази практика. Отново доклад на Сметната палата констатира, че в периода 1 януари 2010 – 31 септември 2011 г. Столичната община е допуснала нарушения в 69% от обществените поръчки. В над 50% от търговете е било дадено предимство на конкретен кандидат. И така случайно парите попадат в едни и същи фирми.

Община Враца спечелила проект по Оперативна програма “Регионално развитие” за изграждане на Център за настаняване от семеен тип. Чудесна новина! Идват европейски пари, с които ще бъде разрешен конкретен социален проблем. Поръчката е за над 1 млн. лева.

Съвсем случайно печелившата фирма е от Русе и е на съпруга на министърката на здравеопазването Десислава Атанасова, съобщи в. “Преса“. Според Атанасова други кандидати не е имало и затова фирмата на мъжа й спечелила. “Мисля, че няма нищо нередно в това”, каза министърката. Сигурно е така. Остава въпросът как е бил обявен търгът, за да не кандидатства никой друг.

Народното събрание пък ще купува нови автомобили. И както е по закон обявява обществена поръчка. Техническите изисквания са подробни и включват системата на задвижване на автомобила, вида на фаровете, дори и обема на резервоара. Отново съвсем случайно се оказва, че на подробната спецификация отговаря само един автомобил, внасян от една конкретна фирма, разкри Дневник.

Но и това не е всичко. Държавните горски предприятия в шест области искат да си купят високопроходими автомобили. Отново изискванията в обществената поръчка са подробни. Отново на тези изисквания отговаря само една фирма. Този път картината е още по-прозрачна, защото в условията на търга има допуснати правописни грешки в техническото описание. Абсолютно същите правописни грешки има и на сайта на фаворизирания търговец. Copy/paste политика.

Необяснимо е защо всекидневните примери за произвол при харченето на нашите пари не създават недоволство. Няма гняв, няма протести. Енергията отива в мразенето на различния, а не в защита на общите ни интереси. Няма прокуратура, няма дори политически реакции.

Проблемът е сериозен, но не защото някой печели повече на гърба на данъкоплатците. Нечестното харчене на нашите пари убива конкуренцията, отнема стимула на фирмите да работят по-качествено, прави излишно инвестирането в иновации, фаворизира няколко големи за сметка на хиляди малки, води до фалити, увеличава безработицата, прави ни по-бедни. Затова е важно.

Написано за Vesti.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване