03/06/11 16:03
(http://www.klassa.bg/)

Нека всички знаят какво се случва с цените

Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните

Ако някой по веригата производител-преработвател-търговец печели за сметка на потребителя или за сметка на останалите по веригата, тогава е нормално държавата да каже, че има отклонение. Испанската министърка на земеделието ни разказа за техния опит в тази посока. В Испания например към аграрното ведомство има агенция, която наблюдава цените. Във Франция пък със закон от януари е създаден административен орган, който следи маржа на цените. Чрез агростатистиката се подават данни и се информират търговци, производители и потребители. Всички европейски страни предприемат подобни стъпки. Вероятно ще ги коментираме по време на Съвета на министрите през март.
Когато цените скачат, казват: защо държавата нищо не прави. Но, когато се опита нещо да направи, питат: защо връщате комунизма. Какво е, когато някой сега в мътните води иска да лови риба?
Питах мандраджиите как така има кашкавал по 16 лв. килото? От какво са го направили? Мрънкат, разбира се, но какъв отговор да дадат?! Например най-скъпото мляко струва 70 ст., а някои го вземат дори и по-евтино. 10 л мляко отиват за един килограм кашкавал, което прави 7 лв. Нека да имат 2 лв. други разходи и крайната сметка става 9 лв. Каква е печалбата до 16 лв.? Не може някой да показва фактури, че внася доматите на 5 ст., а после килограмът да стане 5 лева.
По време на последното заседанието на кабинета премиерът възложи на администрацията на МС да подготви вариант, който да гласуваме на следващото заседение. Гръбнакът ще е Министерството на земеделието, защото можем да ползваме информацията на САПИ, които следят пазара и имаме инструментариума на Българската агенция по безопасност на храните. Ще участват още НАП, Икономическа полиция, защото е възможно тези, които реализират огромни печалби, отгоре на всичко да не плащат и данъци.
Този надведомствен орган ще е на подчинение на премиера. Ще разполага и с интернет страница, където ще бъде публикувана цялата информация. Не мога да прогнозирам дали цените ще паднат след това, но нека всички да знаят какво се случва.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване