11/07/12 18:37
(http://ruslantrad.com/)

Бахрейнското правителство ще отнеме гражданството на 31 души

Властите в Бахрейн са издали списък с 31 души, които трябва да бъдат лишени от гражданството им като очевидно наказание за противопоставянето им на режима.

В съобщението, публикувано в интернет на страницата на Министерство на вътрешните работи, не се дават конкретни причини, но министерството се позовава на клауза в член 10 от закона за гражданството, който позволява отнемането на гражданството, когато носителят му носи опасност за държавната сигурност.

Младежкото общество за човешки права в Бахрейн и Бахрейнският център за човешки права в изявление напомнят, че този ход напомня на последните репресии на првителството през 1980 година, когато емирът Салман бин Иса ал-Халифа отнема гражданството на някои.

Двете правозащитни организации изразиха загрижеността си от насочване на репресиите срещу политическите активисти и бивши членове на парламента, духовници и други. Бахрейнското правителство така и не предоставя причини за отнема на гражданството или за други предприети репресии.

Явно става дума за наказание заради дейност, противостояща на правителството, както и за сплашване на други лица, които са срещу властите.

Член 15 от Всеобщата декларация за правата на човека казва: “Никой не може да бъде лишен произволно от националност.”

Тази позорна практика не е нищо ново за бахрейнските власти. Например, “Амнести Интернешънъл” съобщава през 1993 година:

“Амнести Интернешънъл” се противопоставя на насилственото изгнание, наложено като официална мярка от страна на правителствата срещу гражданите на собствената им страна.

“Амнести Интернешънъл” получава безброй доклади за насилствено изгнание на граждани на Бахрейн от началото на 1980 г. По това време, в резултат на предполагаем опит за преврат, членове на шиитската общност, заподозрени във връзки с Иран, са насилствено експулсирани в Иран.

Бивши политически затворници и дори цели семейства са лишени от техните бахрейнски паспорти или документи за самоличност и са принудени да се качат на борда на малки плавателни съдове, пътуващи за Иран, въпреки че не познават страната или езика й. Понякога тези хора са снабдявани с фалшиви документи от властите, в които се посочва, че са родени в Иран и са ирански граждани.

В един мъчителен случай, съпругата на политически затворник, описва пред “Амнести Интернешънъл” как тя се е съпротивлявала на принудителното изгнание на останалите членове на семейството и, включително 22-месечно дете. Въпреки, че е бременна в осмия месец, тя е била принудена да се качи на риболовна лодка, заедно с повече от 20 други семейства и бивши политически затворници, като ръцете им били още с белезници. На всички им било казано да предадат бахрейнските си паспорти и удостоверения за раждане и са получили нови документи, в които се посочва, че са родени в Иран. Тя ражда след четиридневно плаване към Иран.”

По Brian Whitaker

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване