11/12/12 13:32
(http://ruslantrad.com/)

Бивш шеф на йорданското разузнаване осъден на 13 години затвор, делото предизвиква въпроси

Мохамед ал-Дахаби, бивш шеф на йорданското разузнаване, беше осъден на 13 години затвор за “присвояване на публични средства, пране на пари и злоупотреба със служебно положение”. Той също така  трябва да върне 34 милиона долара, присвоени и изпрати по време на мандата му през 2005-2008 година.

BBC съобщава, че е бил арестуван, след като Централната банка на Йордания станала подозрителна относно големи сделки, преминаващи през неговата сметка. Тежестта на присъдата изглежда изненада адвокатите на Дахаби, които според Jordan Times, са очаквали да получи две години затвор. Дахаби е обвинен, че взима пари от богати иракски бизнесмени, за да се включат в дейностите по изпиране на пари, а също и да им помогне да получат йорданско гражданство в замяна на подкупи.

Малко вероятно е, обаче, Дахаби да е могъл да извършва тези дейности, без да бъдат въвлечени още лица, или най-малко да се е знаело какво се случва. Корупцията остава толкова разпространена в Йордания, че е малко вероятно Дахаби да е бил преследван, просто защото е разкрито престъплението му. Вероятно има и други фактори около работата му.

Една теория, обсъдена от кореспондента на Al Jazeera в Йордания, Насрин ел-Шамайле е, че правителството се нуждае от изкупителна жертва:

“Правителството се опитва усилено да покаже, че работи сериозни срещу корупцията в Йордания. Протестиращите смятат, че икономическите и политически реформи не могат да бъдат постигнати без брутална война срещу корупцията.

[...] Като наказва Дахаби и други, правителството счита, че това ще успокои нервите на протестиращите, обвиняващи органите на властта в корупция и оправдаване на корупцията сред служителите.

[...] Критиците твърдят, че Дахаби е бил набелязан за изкупителна жертва. Присъдата урежда въпроси между Дахаби и правителството от една страна и, успокоява ядосаната общественост, призоваваща за край на корупцията, от друга. Резултатът: с един изстрел, два заека.

[...] Въпреки това, съдебният процес и присъдата са наистина значини. Дахаби е едва вторият бивш шеф на разузнаването, който е съден и осъден за корупция след Самих Баттихи, който получи пет години лишаване от свобода, които прекара под домашен арест в дома си в Акаба.”

Click here to view the video on YouTube.

Друга възможност, според блога Impatient Bedouin е, че Дахаби е бил подложен на процес, заради онова, което знае за други. Като шеф на разузнаването, той е можел да знае за действията на други корумпирани служители и вероятно в някакъв момент са се опасявали, че информацията ще изтече.

Каквито и да са причините за преследването на Дахаби, все пак остава убеждението, че съществува мрежа от корупция по високите етажи, която до голяма степен е непокътната. Основният проблем е липсата на ефективни механизми за подвеждане на длъжностни лица под отговорност.

В момента се подготвя нов йордански закон, посветен на “незаконните богатства”, но остава въпросът дали ще се справи по предназначение.

Цитати по Брайън Уитакър.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване