11/14/12 15:24
(http://ruslantrad.com/)

“Някои крадат милиони, а други ядат стар хляб!”, протести в Йордания

Безредици и улични протести избухнаха в цяла Йордания снощи, след като правителството обяви, че премахва субсидиите за горивата. Вълнения са докладвани в най-малко 11 малки и големи градове. Гуми са изгорени на много места, блокирани са пътища, в град Керак е подпален съдът и двама полицаи са били ранени при стрелба в Тайбе, провинция Ирбид. активисти бяха арестувани. Новинарският сайт Ammon News показва пълна картина на онова, което се случи през нощта.

Първите доклади сочат, че протестите са били не толкова големи – не повече от няколко хиляди в столицата Аман и стотици в останалите градове. Организаторите имаха малко време да мобилизират маса непосредствено след съобщение на правителството и следващите дни ще бъдат тест дали протестите ще отшумят или ще наберат скорост.

Йорданското правителство е в затруднено финансово положение, като дефицитът се очаква да достигне 3,5 милиарда долара. Поради това бе изискана помощ от богатите страни в Персийския залив, както и от Международния валутен фонд. Субсидиите представляват една четвърт от бюджета, затова спирането им представлява привлекателен вариант за властите от финансова, ако не от политическа гледна точка. Вчерашното решение повиши цената на бензина с 15%, а дизеловото гориво и керосина с 33%. Газта за готвене, широко използвана в Йордания, ще се оскъпи от 9 долара да 14 долара. Предполага се, че тези действия ще спестят на правителството 700 милиона долара. Някои от най-бедните ще получат 100 долара като компенсация, заяви премиерът Абдула Енсур.

Click here to view the video on YouTube.

Премахването та субсидиите е част от по-широк пакет за строги икономии, описани от Jordan Times. Някои от тях, като енергоспестяващите крушки и мерки за използване на държавните автомобили, изглеждат предимно козметични, а някои са твърде неясни. Властите ще работят за повишаване на събираемостта на данъците, като укриването на данъци според властите струва на държавата 1 милиард долара на година, но не ясно как точно ще работят в тази посока (забравят и корупцията, ширеща се из коридорите на властта).

Като се има предвид непопулярността на покачването на цените, протестите снощи са напълно очаквани. Но дали са предвестник на повече сътресения? Времето за строги икономии и мерки едва ли може да е по-лошо – малко повече от два месеца преди парламентарните избори, които се разглеждат като действие в подкрепа на крал Абдула и против Фронта за ислямско действие (йорданският клон на Мюсюлмански братя).

Новия избирателен закон разпределя само 18% от местата за политическите партии, като очевидно ще се възползват племенните елементи, които са в подкрепа на краля. Всичко това допринася за нарастващото чувство на неудовлетвореност, въпреки, че през последните години се говори постоянно за реформи и мерки, но без ясен резултат. В същото време, от обществото се очаква да поеме разходите от икономическото положение на страната, докато елитът се облагодетелства от приходите от корупцията и сивата икономика. Премахването на субсидиите за горивата само по себе си не може да бъде повратна точка, но е важен елемент и още един повод да се разбие табуто в страната – критиката към краля.

По Брайън Уитакър

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване