11/16/12 08:42
(http://vasvalch.com/)

Гай Кавазаки: What the Plus? или повече за Google+

what-the-plus

Един от многото минуси на Kindle е че ме запознава постоянно с нови заглавия, за които да си дам свободната част от заплатата, а новата книга на Гай Кавазаки за Google+ е част от тях. Свалих си книгата, за да видя какво толкова му е специалното на Гугълския Facebook… и не разбрах, но научих как да съм по-продуктивна в мрежата.

Плюсовете

What the Plus! е една от най-читаемите книги в последно време. Минава се бързо, между вечерята и лягането, като средното време за четене е към 3-4 часа. Илюстративна е и изцяло практически насочена – Гай Кавазаки не си дава свободата да плямпа излишно за това колко е готино в Google+ и преминава директно към съветите как да извлечете най-много от новата мрежа. Многото скрийншоти помагат за ориентирането в мрежата и способността да си свършите започнатата работа.

Не на последно (а може би даже на първо) място сред плюсовете на книгата е стилът на писане на Гай Кавазаки. Адски вдъхновяващ и зарибяващ, той успява някак да ви убеди, че “градът на призраци” Google+ си струва и може да ви донесе много плюсове. А с безкомпромисния си поглед върху мрежата той ви казва, че Google+ може да е вашето място в мрежата и с това право и отговорност вие можете (и трябва, за да опазите читателите си!) да селектирате коментари, да триете и блоквате досадници, да пресявате съдържание и какво ли не още.

По темата за досадниците, тезата на Кавазаки е странно освобождаваща. Той говори как трябва да прочистваме мрежата от троли и ретарди и безкомпромисно да трием коментари, които са злонамерени или не по темата. Досега винаги съм смятала, че запазването на коментари от ваши читатели е въпрос на свобода на словото, а според Кавазаки става въпрос за запазване високото качество в мрежата. Наистина, никога досега не съм гледала на възможността да триеш коментари като на отговорност към другите потребители, а може би трябва.

Минусите

Всяка книга, посветена на социална мрежа, е обречена на бързо стареене – така е и с What the Plus! Въпреки че в настоящия момент книгата е много интересна, първите метафорични книжни бръчки вече се появяват . След 6 месеца със сигурност не бих препоръчала творбата на Кавазаки, защото ще е напълно безполезна и по-млади конкуренти ще са се появили.

Друг минус е твърде схематичното съдържание на книгата. Да, съветите са полезни, но всички 200 страници приличат на голям “How-to” списък, а не на смислен текст с основна теза. Няма общо мнение за стратегия или обща цел в Google+. Да, платформата е млада и отчитам необходимостта от подобни напътствия, но главите са по-скоро блог-постове и нямате усещането, че получавате достатъчно съдържание срещу парите си, пък били те и 99 цента.

И последно – колкото и вдъхновяващ да е Кавазаки, няма сила на света, която да ви убеди в една платформа, ако там няма хора. Това е и проблемът на Google+

Заключение

Накратко, книгата е интересно четиво, което може да ви вдъхнови за кратко да изследвате Google+. Но нищо повече. Ако очаквате задълбочен преглед, не си взимайте What the Plus! Но ако искате книга с общи съвети за платформата и тънки трикове, изпробвайте я – ще останете доволни. Все пак за 3 долара ще научите доста.

Публикувана на 11/16/12 08:42 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/2ioUZPjw0f8/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване