11/16/12 07:54
(http://ivo.bg/)

Русия удари джакпота, България се прави на ударена

Когато шефът на руския газов монополист, разследван от ЕС заради монополизма си, налита в еуфория да целува и прегръща всеки български участник в церемонията по обвързването на България с руските интереси, това е издайническа мечешка прегръдка- единствен откровен жест в целия цирк с лъжите около „Южен поток”.

Познайте кой спечели и не може да се нарадва на фона на кривите усмивки на Бойко Борисов и изнасилените любезни гримаси на неговия преговарящ министър Делян Добрев!

Нито единият, нито другият, нито който и да е било от българските „победители” не се яви днес да пропагандира „победата” в конкуриращите се сутрешни телевизионни предавания. Водещият Виктор Николаев дори ги „издаде” от екрана на Би Ти Ви, че са били канени, но не са пожелали да се „похвалят”.

Защо ли?

Това прилича ли ви на обичайното поведение на Борисов и компания, които са в състояние да обявят за „успех” дори унизително слабото представяне на българските спортисти на олимпиадата в Лондон?

Ако се вярва на руските медии, командвани от Кремъл, Бойко Борисов е победил Владимир Путин, „изтръгвайки” цели 20 процента отстъпка в цената на руския газ. Но от онова, което видяхме от изпадналия в радостна истерия Алексей Милер, залитащ да млящи българските „победители”, излиза, че шефът на „Газпром” направо умира от щастие заради онези поне 2 милиарда евро, които ( пак според сценария на руските медии днес) най-голямата компания в света е загубила от сделката с най-бедната европейска държава ( което в Русия напоследък много обичат да посочват, колчем споменат нещо за България).

Вие помните ли коя е последната война, която е губила Русия? Бърз преглед показва, че това е войната с Япония през 1905 г. Но колкото Бойко Борисов е адмирал Хейкачиро Того от Банкя, толкова България днес е Япония на Балканите ( а е била наричана така по времето на Стамболов, дръзнал да се опълчи на руските заплахи и дори да скъса дипломатическите отношения с Русия, водейки България към един възход в икономиката, който никога повече не се повтаря по-късно в нашата история).

Смешката със сметката, която ни представят в тези невъзможна битка, е нещо като опит да ни кажат, че адмирал Бойко, подобно на Хейкачиро Того край Порт Артур, е потопил в Перловската река поне два милиарда евро руска печалба. Ако е така, защо се държи като да са му потънали гемиите?

Договорили са се, но не за цените, за които нищо конкретно не ни казват (били търговска тайна!), а за това как да ни баламосват за постигнатия „взаимен интерес”, който означава прокопаване на българската земя с руски траншеи за потока от руско влияние.

А и няма как да знаят какви ще бъдат утре цените- утре, а не след 15 години, както мило обещават да почакаме за първата печалба на България от транзитирането на руски газ.

Не могат и не искат да знаят как точно американското газово цунами, което се задава с евтиния шистов газ на световните пазари, ще промени ценообразуването- в САЩ цената на тази стратегическа суровина падна 4 пъти за последните 3 години, а страната изпревари Русия по добив, след което е на път да се превърне вече в износител.

Руснаците ги бива да печелят войни на принципа „ ние за цената няма да спорим” ( както се пее в прословутата песничка на Булат Окуджава от филма „Белоруската гара”). Но това се отнася за онези войни, в които Русия жертва храбро пушечното си месо, наречено народ, без оглед на жертвите. Икономическите си войни обаче Русия губи до пълна капитулация, какъвто беше случаят с разпада на СССР и просията пред победената във Втората световна война Германия за някой друг милиард германски марки ( преди петролния бум, съвпаднал с началото на управлението на Путин в края на миналото и началото на настоящото хилядолетие).

Като стана дума за хилядолетия: хилядолетния съветски рай(х), който ни обещаваха, се сгромоляса въпреки всички лъжи за неговата непобедимост и предопределена вечност- и въпреки несметните природни богатства, с които по независеща от човешкия фактор воля е надарена най-голяма сухоземна империя на света.

Не е България тази, която може да се пребори с руските опити за икономически реванш чрез суровинен шантаж. Европейският съюз обаче е колосална икономическа сила, пред която огромната по територия Русия е джудже.

Ако моите скромни разсъждения се строят на читателя незначителни оценка за падането на „българската крепост” пред чисто руския интерес на го има „Южен поток”, запознайте с позицията на Европейския съюз, която в превод от европейски език на езика на пълководеца от Банкя означава в резюме едно: ядец! Означава също, че и за Белене уж всичко беше предрешено, но когато става дума за ангажименти от геополитическо естество, България не е сама пред разплаканата от умиление руска мечка, намерила удобна хралупа в най-бедната европейска държава.

„Европейската комисия не разполага официално с важна информация за Южен поток, заяви в Брюксел комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, съобщи БНР.

Той отново напомни, че газопроводът ще трябва да бъде съобразен с европейските изисквания, когато стигне територията на ЕС.

България всъщност се явява първа европейска точка за тръбата, по която ще тече руски газ. Министърът на икономиката Делян Добрев на няколко пъти подчерта, че включването на страната ни в Южен поток е съгласувано с Брюксел.

От изказването на Гюнтер Йотингер обаче става ясно, че има доста неясни неща като например откъде ще минават трасетата и какви капацитети ще се реализират.

ЕК продължава да не знае дали за Южен поток ще бъде искано изключение от така наречения трети енергиен пакет на ЕС. Той въвежда задължение собствениците на подобна инфраструктура да гарантират достъп до нея и за алтернативни доставчици.

Дни преди подписването на инвестиционното решение с България високопоставен представител на „Газпром“ заяви, че по Южен поток ще се транзитира само руски газ.

По думите на Гюнтер Йотингер, ако бъде поискано такова изключение, комисията е готова да влезе в преговори и ще бъде строга, но справедлива.

Запитан вижда ли проблем между обвързването на подписаното днес у нас споразумение за Южен поток с бъдещата отстъпка в цената на газа за България, комисарят по енергетиката заяви, че това е въпрос за партньорите по договора. Kafene.net

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване