11/27/12 21:06
(http://www.kulinarno-joana.com/)

SOS – Сладки с рожков

Много хора вече са привърженици на рожковото брашно и аз знам защо. Рожковът притежава своеобразен аромат и вкус, а в съчетание с някои продукти, характерът му се подсилва. Не сме свикнали с  него от малки, но като че ли напомня за нещо познато. Тази негова тайнственост, въвлича любителите му в откриване на рецепти и добри комбинации. А мен ме подканя към поредния опит, провокиран и от Диди, която отскоро се е запалила по неговата красота и си пожела рецепта за сладки. Мисля, че вече знам какво ще сложа в тях.

Но нека първо си изясним нещо. Когато рожковото брашно се разпространи из магазините и всички започнаха да се интересуват от него, да намират повече информация и да го опитват в десерти, приготвени вкъщи, едно от нещата, с което масово се разпространяваше (а и сега също), е че е заместител на какаото. И аз вярвах в това, докато не опитах множество рецепти с него. И мога да кажа, че не е точно така. Рожковът, както вече споменах има специфичен вкус и може да го докара до какао само на цвят. Нищо повече. За мен рожковът си е рожков и не е заместител на нищо.

В някои печива напомня на нещо познато, което не може да се определи, но в други не може да се сбърка, особено ако имаш по-дълга практика с него. Има и комбинации, които съм опитвала и които не препоръчвам, просто защото на мен не ми допадат. Една от тях е с портокал. Не си спомням какво бях приготвила, но когато го опитах ми напомни на онова неприятно нещо наречено от някой умник марципан („Люлин“).  Тогава се зачудих, какво ли точно са слагали в него. По-добре да не знам.

Има и комбинации, които са много приятни, деликатни или силни, а това зависи и от количеството рожково брашно добавено в рецептата. Това, което мога да обобщя от опита си с него е да не се пести, защото една супена лъжица, наистина е само за цвят. Светло кафявият цвят на рожковото брашно става черен, когато има контакт с някаква течност, затова сладкишите приготвени с него са тъмно кафяви, което се асоциира с шоколад. Объркване сред любопитните се получава и от съветите за заменяне на какаото в рецепта с рожково брашно. Това е напълно приложимо, но не замества какаото като вкус. Нито като възбудител, с което е известно какаото. Този факт подканя родителите да дават на децата си десерти с рожково брашно, под претекст, че са шоколадови. Грешка! Моля ви не им причинявайте това!

Като цяло рожковото брашно може да се добави в почти всеки десерт, стига да се комбинира добре с останалите съставки. Разбира се, всичко е въпрос на вкус и предпочитания, но бих изтъкнала моите фаворити за съчетание с него. Това са кафявата захар, както демерара, така и мусковадо. Меласата в тях дава отличен вкус на рожкова и точно нея ще използвам в чист вид за настоящата рецепта. Сладките фурми и ядки като орехи, лешници и бадеми също са много приятни с рожковото брашно.

От подправките предпочитам ванилията, но малко канела или звездовиден анасон биха се съчетали добре. Не препоръчвам цитрусовите аромати, но всичко е индивидуално, затова ако искаш пробвай и разбери дали ще ти хареса.

Относно съчетаването му с различни мазнини, не съм открила нещо, което да не е приятно с него, така че краве масло, олио от гроздови семена, лек зехтин или кокосово масло са все добра комбинация с рожкова. Същото се отнася и до прясното мляко, както и растителните млека като соево, бадемово, оризово и т.н. Комбинира се добре с различни типове пшенични брашна – от бяло до пълнозърнесто, както и с брашна от древните сортовете пшеница като лимец и спелта.

Специално за Диди представям рецептата за сладки с рожков, която осъществих по идея от една от рецептите в книгата The Ultimate Chocolate Cookie Book. Книгата ми повери Ана и аз много я пазя, като от време на време поглеждам в нея за идеи. Благодаря, Ана! (Може ли да я задържа още малко? :-) )

Сладки с рожков и лешници

Посочените дози са за 24 броя

Продукти:

  • 150 г меко масло
  • 150 г захар
  • 1 яйце, със стайна температура
  • 60 г меласа
  • 1 супена лъжица ванилова есенция
  • 200 г брашно
  • 60 г брашно от рожков
  • 2 чаени лъжици бакпулвер
  • щипка сол
  • 120 г сурови смлени лешници
  • 24 цели сурови лешника (30-40 г)

Фурната се нагрява на 180°C.

Маслото и захарта се разбиват с миксер докато сместа стане на крем. Добавя се яйцето и сместа отново се разбива. Изсипват се меласата и ваниловата есенция. Разбиват се докато се получи пухкава еднородна смес.

Отделно се смесват брашното, рожковът, бакпулверът, солта и смлените лешници. Разбъркват се добре и се добавят към маслено-яйчната смес. Разбиват се с миксер с приставка за тесто на слаба скорост или на ръка с дървена лъжица, докато всичко се смеси добре и се образува меко тесто.

От тестото се правят топки, колкото голям орех. Подреждат се в тава върху хартия за печене на разстояние една от друга. В центъра на всяка топка се забожда по един цял лешник.

Сладките се пекат в предварително нагрятата фурна на 180°C за 15 минути. След като се извадят от фурната се оставят за 3-4 минути в тавата и тогава се пренасят върху решетка. Оставят се докато се охладят напълно.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

SOS – Сладки с рожков е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 11/27/12 21:06 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/rO2PapFWAtY/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване