12/01/12 07:00
(http://ruslantrad.com/)

Цинизъм на „Пенсилвания авеню” 1600

В своя критична публикация политическият коментатор Ем Джей Розенбърг, определя гласуването на САЩ срещу повишаването на статуса на Палестина в ООН като дълбоко циничен ход. Циничен е, защото няма шанс президентът Обама да смята, че е направил правилното нещо. Също така е циничен, защото в името на приятелството с Израел, Обама води Израел към скалата. А там има два пътя – към пропастта и назад, към сигурната твърдя земя. След абсолютния гаф на Израел в Газа, глътнал над 780 милиона долара само за 5 дни, гласуването за статуса на Палестина в ООН, допълнително окраси нелицеприятната картина. А, когато съюзниците ти се правят на интересни, тогава вече трябва да помислиш сериозно.

Последното нещо, което един истински приятел на Израел може да направи, е да го поставя в ситуация, в която е демонстрирана почти пълната международна изолация на Израел. Осем страни подкрепиха израелската позиция – САЩ, Панама, Палау, Канада, Маршаловите острови, Науру, Чехия и Микронезия – докато 138 гласуваха с палестинците. Беше ли този резултат в полза на Израел?

Обама не се опита да бъде полезен. Администрацията му позволи истинско бедствие за Израел, защото Обама изглежда не е наистина загрижен за израелците и палестинците. Това определено не е игра на съюзник, с който Тел Авив се хвали.

За задълбочаващата се изолация допринасят действията на Обама. Абсолютният отказ да изрази и една дума на съчувствие към палестинците, убити в Ивицата Газа, е пълен гаф. Подчертаване върху “убити”, а не “загинали”, както се омаловажаваха жертвите сред палестинците в коментарите на CNN. Предишните администрации, сигурно от някакво чувство за приличие (когато са демократите в Белия дом), изразяваха съжаление за убитите и от двете страни и призоваваха за край на сраженията. Но Обама не направи това. Дори, когато беше попитан директно, неговият говорител говори само за болката на Израел. Единствено Хилъри Клинтън спомена, че изразява съжаление и за двете страни.

Но не и Обама.

Позицията му не може да се обясни докрай с лобито във Вашингтон. Не, че не играе важна роля, напротив. Но силата му намалява при преизбирането на президента. Последните избори показаха, че избирателите с еврейски произход или фундаменталистките християнски кръгове, поддържащи Израел, не се поддават на  сантимент, свързан с Израел в предизборната кампания. Евреите са предимно демократи, а християните ционисти са републиканци. Това явно няма да се промени скоро.

Какво още направи Обама? С реакциите си или липсата на такива около гласуването в ООН, Обама делигитимира Израел в очите на света, което е ужасно поражение за всички, които се борят за хубавото лице на Тел Авив. Това можеше да бъде избегнато, ако Обама беше решил да каже, че трябва да се подкрепи резолюцията в ООН и, че Израел трябва да гласува “за”. При този сценарии, победата на палестинците нямаше да изглежда толкова голяма. Вместо това, истерията, която Израел и САЩ вдигнаха, извиването на ръце срещу резолюцията и политическия натиск, даде на Палестина постижение, което ще е с историческа стойност (палестинците чакат 65 години за това).

Защо Обама се държи по подобен начин, неприемлив за държава съюзник? Най-вероятно отговорът е, защото Обама смята, че израелците и палестинците едва ли си струват главоболието. Ако можеше да избегне разговорите с Нетаняху и поддръжниците му, ще го направи. В момента Обама има по-важни грижи, като националната икономика и запазването на сигурността.

Въпреки, че тези грижи изобщо не са малки, все пак ходовете на Обама и загърбването на близкоизточния конфликт, нанасят щети върху репутацията на САЩ по света. Британската преса възкликна “ООН срещу САЩ”, а пък New York Times пусна на първа страница: “Общото събрание на ООН, в ущърб на САЩ, повишава статута на Палестина”. В този момент не само Израел изглежда изолиран, но и Щатите.

И не само това. С поредица от погрешни ходове и позицията около гласуването в ООН, Обама загуби доверието на арабския свят. Резултатът от Общото събрание показва на администрацията във Вашигтон, че историята може да се движи и без САЩ. Награденият “извънредно” с Нобелова награда за мир президент Обама, не показва с нищо, че се интересува от мир в Близкия изток или, че дори би предприел нещо, за да посредничи за постигането му. Което е жалко…и очаквано.

*На  „Пенсилвания авеню” 1600 във Вашингтон, се намира Белият дом.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване