01/22/12 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Под наблюдение - животът на семейство Обама

в. Велт

Семейство Обама в резиденцията си. Снимка: Белия дом

Животът на семейство Обама в Белия дом: семейството понася тежко разкъсването между Чикаго и Вашингтон. Най-вече децата. Малко по на север от Вашингтон нищо не напомня за живота в столицата. Има зелени поляни, между тях самотни дървета, малка църква, училищна сграда във викториански стил, тенис кортове, а наоколо - тесни улички, по които почти не се движат автомобили.

Но понякога през уикендите хората, излезли на разходка, за да поспортуват или да отидат на литургия, учудени виждат черни лимузини и големи джипове с тъмни стъкла, ескортирани от полицейски автомобили. Малцина знаят, че в този момент близо до тях са Мишел, Малия и Саша Обама. Първата дама и двете момичета, които са на 13 и 10 години, могат за кратко да се насладят на плуването в закрития басейн на местното училище, което е специално отвореното за тях в почивния ден.

Може би си спомняте, че през 2008 г. Барак Обама беше избран за президент на САЩ благодарение на харизмата си и обещанията си за по-големи реформи. Но това е само част от истината.

Агресивно поведение към “бялата Америка”

Борбата за Белия дом тогава беше спечелена и от съпругата, не на последно място и от двете им дъщери. Общественото благоразположение към Мишел Обама намаля за кратко заради агресивното й според някои поведение към “бяла Америка” и затова първата дама, завършила право в Харвард, пропусна шанса да си изгради различен, по-аполитичен образ на домакиня в решителната фаза на кандидатпрезидентската кампания.

Малия и Саша обаче, които тогава бяха на десет и на седем, очароваха нацията. По време на кампанията се появи календар, в който има три снимки на съсредоточения върху идеите си кандидат-президент с двете му момиченца.

По ирония на съдбата Малия и Саша Обама са тези, които вероятно ще трябва да платят най-висока цена за президентския мандат на баща си. С нанасянето в Белия дом почти приключва всякакъв личен живот. Възрастните могат и трябва да се примирят с това. Но за децата промяната е много рязка - те изведнъж усещат как нищо вече не е нормално. Властовите привилегии, които носи със себе си животът в Белия дом, дома на най-могъщия човек в света, за всички негови роднини, вероятно малко компенсират негативните последици.

Книгата на Джоди Кантър “Семейство Обама”

С книгата си Джоди Кантър ни позволява да надникнем в ежедневието на Пенсилвания Авеню 1600 - адреса на “първото семейство'’. Вашингтонската кореспондентка на в. “Ню Йорк таймс” описва преди всичко напрегнатите ситуации, които възникват между Западното крило на Белия дом, където всичко е под контрола на апарата на президента, и управляваното от първата дама и малък екип от сътрудници Източно крило - отредено за жилище на президентското семейство.

Мишел Обама вече опроверга написаното в книгата, отрече да се е държала грубо с близки съветници на съпруга си и че в крайна сметка бившият началник на канцеларията на Белия дом Рам Еманюел и бившият говорител Робърт Гибс просто били избягали. За последния дори се твърди, че при предишен конфликт “между двете крила на сградата” бил изрекъл ругатни по неин адрес, като кулминация било изречението: “Тогава и тя да върви на майната си”.

Но едва ли Мишел и Барак Обама ще отрекат написаното от Кантър за огромното напрежение, което носи един живот без нормално ежедневие. Мишел Обама вероятно го е предчувствала. Затова след изборната победа през 2008 г. отначало се е колебаела дали да не остави съпруга си да се нанесе сам в Белия дом. Искала е да остане с дъщерите си в Чикаго до края на учебната година и от време на време да пътува ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване