12/04/12 04:00
(http://socialevo.net/)

Харесват ли интернет потребителите и маркетолозите едни и същи социални мрежи?

Харесват ли интернет потребителите и маркетолозите едни и същи социални мрежи?

Проучване, проведено през септември тази година от Pitney Bowes Software сред интернет потребителите на възраст над 18 години и маркетинг специалисти в САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Австралия, изследва доколко интересите и очакванията на маркетинг специалистите и потребителите към и от дадена социална мрежа съвпадат.

При Facebook нещата са ясни. Вниманието от страна на специалистите по маркетинг е оправдано, защото ако 84% от тях са си харесали Facebook като инструмент, там те ще намерят 93% от интернет потребителите. YouTube пък се оказва още по-подценен – там са 53% от интернет потребителите, докато едва 41% от маркетолозите обръщат внимание на видео социалната мрежа. При другите социални мрежи като Twitter, Google+ и LinkedIn интересът на бизнеса надхвърля този на потребителите. Чудно ми е какви биха били резултатите за foursquare в тази светлина, вероятно доста близки до тези на LinkedIn.

Вниманието от страна на специалистите по маркетинг е оправдано, защото ако 84% от тях са си харесали Facebook като инструмент, там те ще намерят 93% от интернет потребителите.

На графиката се вижда ясно несъвпадението в степента, с която маркетолозите и интернет потребителите се отдават на дадена социална мрежа. Това не е нещо необичайно. Нездравият ни интерес към новото и удобството на технологиите могат да ни избутат в крайности. Нека не забравяме обаче, че най-важен е профилът на целевата ни аудитория. Почти сигурно е, че хората, на които попаднем в Twitter, присъстват и във Facebook. Самото естество на общуването там обаче може да ни позволи да ги спечелим на своя страна много по-лесно, отколкото във Facebook. И ако вярваме на идеята, че концентрацията на лидерите на мнение в Twitter е много по-висока, отколкото във Facebook, присъствието ни там е съвсем рационално.

Ако сме харесали даден бранд във Facebook или го следваме в Twitter, бихме приели по-радушно неговото присъствие там, отколкото ако не го харесваме или следваме.

Очаквани са резултатите и от друг аспект на изследването. Ако сме харесали даден бранд във Facebook или го следваме в Twitter, бихме приели по-радушно неговото присъствие там, отколкото ако не го харесваме или следваме. Въпреки че натискането на “Like” и “Follow” често е просто рефлекс, емоциите винаги вземат надмощие и определят нагласата ни към даден бранд. Съвсем естествено е добрите компании, продукти и услуги да намират подкрепа и онлайн.

Графики: eMarketer
Снимка: Socialevo 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване