12/06/12 08:49
(http://vasvalch.com/)

10 прогнози за 2013

trendbriefing

Дойде декември, а с него времето на всички анализи и прогнози за маркетинг-климата на новата година. Е, Trend Watching винаги имат интересен поглед върху нещата и вече показаха своите 10 прогнози за ключовите трендове на 2013 година.

Какво ни очаква през 2013? Ето ви 10 отговора:

  1. Прозуматорите идват. Прозуматорите – тези странни потребители, които искат да помогнат на вашия продукт, още преди той да е станал популярен – ще имат още по-голямо влияние за възхода и падението на иноваторите. Вече съществуват компании, които са изградили бизнес модел за прозуматори – като хогконгскиата модна компания ZAOZAO, която кара дизайнерите да съберат обществена подкрепа за моделите си, преди да започнат производство.
  2. От развиващи се пазари към развиващи се пазари. Модата китайските стоки да се стараят да завладеят света отмина. Развиващите се пазари откриват, че могат да работят сами за себе си. Независимо дали говорим за бразилски сандали в Китай или за колумбийски таблети на латиноамериканския пазар, развиващите се страни откриват потенциала на самите себе си.
  3. Светът е мобилен. Мобилните телефони отдавна са се превърнали в неразделна част от живота ни. Тяхното използване продължава да нараства и потребителите ги използват все по-постоянно. Затова и компаниите се стараят да добавят mobile-only функции за по-лесен достъп. Американска компания (по пример на тайванските си колеги) създава “виртуални магазини” за поръчка на хранителни стоки с QR-кодове.
  4. Еко отвътре. Дори и да е по-скоро ек0-вдъхновена, отколкото наистина еко вълна, тенденцията да се появяват продукти със зелена тематика. Въпреки че не може да спаси света, един молив, от който пониква растение, носи зелено послание и насочва вниманието.
  5. Медицински приложения. Смартфоните определено са по-умни от собствениците си в доста отношения, а разнообразието от приложения ни помага да правим все повече неща все по-лесно. Идва времето на приложенията като допълнение на здравната система – те могат да ви напомнят кога трябва да пиете антибиотици или дори да следят приемането на медикаменти отвътре.
  6. Национална идентичност. Ако досега сте се срамували да си кажете, че чантата ви всъщност е правена в Китай, сега вече можете да го изтъкнете като модерен плюс. Разрастващите се пазари ще промотират активно своето културно наследство и идентичност – облечете си индийско сари и купете няколко мексикански вази от магазина на MoMA в Ню Йорк.
  7. Данни срещу оферти. Досега компаниите събираха информация за поведението на потребителите, без да дават нещо в замяна. Вече няма да е така – компаниите започват да предлагат услуги, които използват предоставената информация в полза за потребителите. Американската верига Kroger, например, предоставя персонализирани купони за намаления на лоялните си клиенти. Хем потребителите са по-доволни, хем веригата осъществява повече продажби, отколкото при използване на стандартни общи ваучери.
  8. Стоки за домашно. Потребителите са готови да подкрепят локалното производство, производителите нямат желание да се съобразяват с дългото планиране и производствено време, а технологиите предоставят решението. Вече всичко може да се произведе локално – например, с 3D printing технологията, която позволява на фабрика в Лонг Айлънд да направи от 3 до 5 милиона продуктан годишно.
  9. Действия пред думи. Въпреки че PR специалистите продължават да отделят време за формулиране на корпоративни мисии и визии, потребителите стават все по-недоверчиви и търсят крайните резултати. Затова марките трябва да постигнат ново ниво на откритост. Интересен (макар и малко краен) пример за прозрачност представя веригата суши-ресторанти Kimitachi, които предлагат възможността да проследите подготовката на поръчката си с камери в кухнята, за да се “хуманизира подготовката на сушито”.
  10. Изискващи марки. Ако брандът е спечелил доверието на потребителя, има право да изисква от клиенитите си повече отдаденост и “саможертва”. Разбира се, изискванията на макрите трябва да са значими и да не се случват постоянно – например, като молба поддръжниците да дарят кръв или средства на важна кауза.
Публикувана на 12/06/12 08:49 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/SNRHSSDAPCY/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване