12/06/12 11:27
(http://ruslantrad.com/)

Twitter като средство за отбрана в Газа

(Anne Paq / ActiveStills)

Докато се провеждаше последният удар върху Ивицата Газа, жителите на Газа обмисляха начини, чрез които да помогнат на журналисти и активисти да се осведомяват за ситуацията на земята – какво се случва, колко жертви има, къде има бомбардировки и т.н. Съвсем естествено е изборът да падне върху социалните мрежи, като Facebook и Twitter.

В публикация за известния сайт Electronic Intifada, активистът и сътрудник на Центъра за политически изследвания и развитие, Джо Катрон, обяснява използването на Twitter от палестинците.

В деня след прекратяването на осемдневната атата, над осемдесет активисти се събраха в курорта “Шалехат” в Газа, за да обсъдят използването на социалните мрежи по време на атаки и какво да предприемат в бъдеще. Организатор на срещата е групата “Диуан Газа” (Facebook страница) - литературен и културен клуб, който си поставя за цел да разпространява култура и знание в Ивицата.

В периоди на относително спокойствие, много от жителите на Ивицата Газа използват социалните медии, главно Twitter, за да докладват за израелски бомбардировки и да споделят актуализации. По време на войната, същите тези инструменти помогнаха да се разпространяват новини за жертвите и да се мобилизира международна подкрепа. Също през Twitter журналисти от цял свят, намиращи се в Ивицата, споделиха за ударите по седалищата на AFP и Al Jazeera, както и върху хотела, в който бяха настанени медиите.

В края на първия ден от атаки, “Уошингтън поуст” съобщава, че вариации на хаштага #GazaUnderAttack са използвани от палестинците в Газа и хора по целия свят над 120 000 пъти в Twitter в сравнение с 808 за произраелския #PillarOfDefence.  Шест дни по-късно, Russia Today отбелязва, че #GazaUnderAttack и #PrayForGaza все още изпреварва произраелските хаштагове #IsraelUnderFire и #PrayForIsrael съответно 10 към 1 и 20 към 1. На срещата, организирана от “Диуан Газа” присъстваха много от активистите, чиито туитове насочваха потока от съобщения.

В началото активистите организират специален екип, който да докладва за израелски удари в района на Дейр ал-Балах, в централната част на Ивицата Газа. 90% от тях използват  Twitter и Facebook, за да докладват новини. Основният им проблем, обаче, е географията – не могат да се преместват от един град в друг. Затова често групата от активисти се свързва с други младежи из цял свят, предупреждавайки ги, че ако спре тока или има удари, няма да могат да пишат или да поддържат актуализацията на хаштаговете. Тогава се задействат тези връзки, изградени на основата на солидарността. Често новини и актуализации се изпращат до активисти и симпатизанти в Япония, САЩ, Франция и др., където те се превеждат и пускат на други езици. Така се появиха съобщения на японски, френски, испански – с което информацията стана по-достъпна за по-голям брой хора, включително и за онези, които говорят иврит.

Освен мобилизирането на международни активисти, социалните медии помагат на палестинците в чужбина да проследяват информация за техни близки и приятели. За мнозина блоговете, Twitter и Facebook са единствените източници на информация, която често пъти не попада в новинарските емисии. За активистите в Газа, Интернет е жизненоважен, защото им дава право на глас.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване