12/07/12 09:00
(http://socialevo.net/)

“Войната” между браузърите и героите в нея

"Войната" между браузърите и героите в нея

В своята последна реклама Microsoft ни показаха своето чувство за хумор, примесено с доза самоирония, като споделиха скандалното убеждение, че продуктът им  Internet Explorer (IE) е достатъчно добър единствено в свалянето на друг, конкурентен браузър. Върлува ли всъщност това твърдение и сред интернет потребителите? По-скоро не, ако се позоваваме на данните от последното изследване, разработено от NetMarketShare, целящо да покаже пазарния дял на най-популярните браузъри.

Върлува ли всъщност това твърдение и сред интернет потребителите?

Факт е, че в последните години продуктът на Microsoft не се радваше на добра репутация, но резултатите от проучването показват, че IE започва да си възвръща загубените земи и да се утвърждава като най-ползван браузър. Цифрите от октомври 2012 изкарват IE на челна позиция сред останалите си конкуренти с 54 на сто от пазара в световен мащаб. Това е първият път, в който IE достига до толкова висок процентов пункт на пазара от месец юни насам. Доминиращото второ място е заето от Mozilla Firefox. Браузърът успява да достигне до 20% от пазара, с което бележи и лек ръст. Google Chrome плътно следва „по петите” първенците и се нарежда на трето място с 18.55% с лек спад от 0.31% в сравнение с предходния месец. Други известни браузъри като Safari и Opera държат скромни едноцифрени процентни дялове от пазара и следователно се нареждат на четвърто място – Safari с 5% и пето място за Opera с 2%.

С какво може да бъде обяснен успехът на Explorer? От части той може би се дължи на остроумната рекламна кампания, с която вместо върху открит огън срещу конкурентите си Microsoft акцентираха върху целенасочена сатира към недостатъците на продукта си. По този начин компанията, освен че демонстрира новите функции и дизайн на своя продукт, разсмя зрителската аудитория. Друга немаловажна предпоставка е неизпълненото предписание, наложено от Европейската комисия, софтуерната компания да позволи на европейските потребители на Windows да имат право на избор кой  да бъде основният браузър на операционната им система. Това доведе до драстично намаляване в броя на свалените конкурентни програми.

Друга е подредбата в класацията сред популярните интернет браузъри, когато говорим за мобилни устройства.

Друга е подредбата в класацията сред популярните интернет браузъри, когато говорим за мобилни устройства.

Данните от изследването показват, че Safari поддържа водеща позиция с 61.5 процента на пазара на мобилни устройства. Второто място е заето от браузъра на Android, който през ноември бележи ръст и достига до 26.1%. Opera Mini, който за една година загуби драстичен дял и от 20.1% сега достига до едва 7 на сто от пазара, влиза на трето място в класацията. Opera Mini е сред мобилните браузъри, които могат да се окачествят като популярни сред по-старата генерация от телефони, но съвсем нормално норвежката компания цели да наложи силно присъствие и сред модерните смартфони.

А ето я и рекламата на Microsoft за Internet Explorer.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване