12/08/12 09:36
(http://www.azcheta.com/)

Две големи награди Бронзов лъв тази година

Две издания си разделиха тази година Голямата награда Бронзов лъв на АБК за издателски проект на 2012, връчена в петък вечер в Мраморното фоайе на НДК. "Царството на славяните" на Мавро Орбини от изд. Дамян Яков и "Шах-наме: книга за царете" на Абулгасем Фердоуси от изд. ЕМАС заслужено получиха аплодисментите на колегите от гилдията и две 10-килограмови бронзови статуетки.

Победителите бяха определени от експертно жури в състав проф. Греди Асса, Иван Христов, Иглика Василева, проф. Кирил Гогов, Марин Бодаков, Мариян Кенаров, Рада Шарланджиева, Стойко Василев. Двете книги призьори бяха избрани от общо 18 проекта, подадени от 11 издателства. 

По традиция на церемонията се връчват и журналистически призове за най-значимите книги, издадени у нас през годината. Този път журито за проект раздаде общо 6 грамоти в категорията. За проект с най-голяма обществена значимост журналистите определиха превода на "Великите трагедии" на Шекспир, дело на проф. Александър Шурбанов, за изд. Изток-Запад. Специална награда за подход към детската книга получи изд. Точица за "Тетрадка за приказки". Бронзов лъв и за изд. Стигмати за преводи на световни поети в поредицата "Стигматики". Специално отличие и за изд. Милениум за "Жестокото присъствие на времето". Награда и за Жанет 45 за издаването на книгата, посветена на Стефан Кънчев. Журналистическо отличие получи и изд. Дамян Яков за "Царството на славяните" на Мавро Орбини.

Фотогалерия от събитието можете да видите тук.

Софийският международен панаир на книгата и връчването на наградите "Бронзов лъв" се осъществява с медийното партньорство на Българската национална телевизия, Българското национално радио, вестник „Стандарт”, „Аз чета”, bTV радио, радио „Джаз ФМ”, „Енджой”, „Зи рок”, „Мелъди”, „Класик ФМ”, Actualno.com, iWoman, fakti.bg.

Вижте какво казаха призьорите по време на церемонията в петък вечер:

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване