12/09/12 07:00
(http://ruslantrad.com/)

Един Египет с два египетски народа

След протести в петък, 7 декември, в които най-малко седем души загинаха, а стотици бяха ранени, египетският президент Мохамед Мурси се опита да проведе разговори с лидерите на опозицията с цел да разреше политическата криза в Египет, която е обхванала страната. Опозицията, обаче, отхвърли предложенията за преговори. И с основание.

Опонентите на Мурси не са се отказали от твърдението си, че неотдавнашното му постановление за предоставяне на повече власт в ръцете му, означава, че има повече сили дори от предшественика му, Хосни Мубарак. Съдиите и адвокатите в страна до голяма степен спряха работа и излязоха по улиците да протестират, наравно с всички останали, събрали се на знаменития площад Тахрир.

Натиснат от опозицията, Мурси реши да отмени декрета си от 22 ноември, с който си предоставя повече права. Референдумът, който е насрочен за 15 декември, отнасящ се до съставянето на нова конституция, ще се състои. Но в същото време, Мурси заплашва да разшири правомощията на военните, по начин, по който ще им се позволи да арестуват цивилни.

Мохамед Барадей, главно лице на опозиционния блок Фронт за национално спасение, призова опозиционните групи да избягват диалог с Мурси, а Жорж Ишак, друг виден опозиционен лидер, заяви, че “който и да убива своя народ, той е губи легитимност.”

Протестиращи атакуваха десетки офиси на “Мюсюлмански братя” из цялата страна: най-старият от тях, в Исмаилия, основан през 1928 г. изгоря, а централните офиси в Кайро бяха подпалени. Хиляди протестиращи нахлуха в президентския дворец на 7 декември, помитайки бодливата тел, барикадите и охраната, скандирайки лозунги срещу Мурси и поддръжниците му.

Разцеплението в египетското общество се задълбочава, това е факт, който се забелязва с просто око. В състояние на преход, неудовлетвореността се поражда най-вече с явната опасност от завръщане на авторитаризма, нещо, което египтяните не искат и не могат да позволят. (изследване на Галъб за общественото настроение сред египтяните от 2010 насам)

Има всички сигнали, че всеки следващ след падането на Мубарак, който опита да призвои властта за себе си, ще бъде посрещнат с още по-яростни протести, отколкото видяхме през януари 2011 година. Днешните събития го показват: демонстрациите срещу Мурси са силни, многолюдни (не така, както срещу Мубарака, но състоящи се на много места и едновременно), протестиращите не се свенят да нападат сгради на институции и партии, които не харесват, отказва се диалог. С една дума – компромис е невъзможен. Но днес има една разлика от преди година: Египет е разделен. Поддръжниците на президента Мурси, главно от “Мюсюлмански братя” и салафитската партия “Нур”, не са никак малко и вече няколко пъти се състояха сблъсъци между привърженици на двете враждуващи сили, завършили последно и с жертви.

На политическата сцена излезе отново един стар играч – армията. Военните заявиха късно в събота вечерта, че диалог трябва да има между Мурси и опозицията, иначе в противен случай страната ще навлезе в “тъмен тунел, който ще доведе до катастрофа”, намеквайки, че ако се наложи ще се въведе отново извънредно положение, за да се защити сигурността на държавата. На президента Мурси му се налага да влезе в един некомфортен съюз с армията, ако иска да има някакъв бъдещ успех. Обществото е по-склонно да се довери отново на армията, дори след военните съдилища и репресии, отколкото на Братството.

Междувременно хиляди протестиращи остават на улицата и пред президентския дворец, обграден от танкове, скандирайки: “Върви си! Върви си!”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване