03/06/11 01:09
(http://ruslantrad.com/)

Подземните затвори на ДС в Египет бяха отворени

Докато съседна Либия се тресе от гражданска война, египтяните все още има недовършена работа. През последните два дни гражданите на Египет трябваше да се справят с нещо, което отлагаха твърде много. Режимът на Хосни Мубарак нямаше да е такъв, ако не съществуваха т.нар. “мухаббарат” – държавна сигурност и тайната полиция. Според данните, над 100 000 души е включвал апаратът от мрежи на службите. Щабът на ДС е наричан от египтяните “Град на Ада”, заради мъченията, извършвани зад стените му. Знае се, че сградата има поне три подземни етажа, използвани за затвори, като е възможно да има още скрити помещения. Има намерени снимки на изнасилвани затворници, насъсквани кучета, изпращани срещу арестанти и други, които не бих искал да пускам тук, прекалено силни са.

С помощта на тези две средства, тайната полиция и държавна сигурност, властта на Мубарак бе укрепвана над 30 години, а онези, които показваха някакъв тип недоволство, биваха задържани безразборно. Достатъчно е да си припомним два случая. През 1991 г., при протест срещу подкрепата на правителството в Кайро за ударите по Ирак от САЩ, бяха арестувани над 1000 души, обвинени в тероризъм. През 2010 г., активисти от младежкото движение “6 април” излязоха на протест срещу липсата на свобода на словото в интернет и цената, която платиха бе над 500 задържани, повечето, от които пуснати едва след падането на Хосни Мубарак.

Огромни купчини от нарязани документи бяха открити в щаба на египетските ДС.

На 5 март се стигна до силни сблъсъци между протестиращи и служители на ДС. Поводът за протеста бе запалването на редица документи в двора на централата на Държавна сигурност в Насър Сити, Кайро. Събралите се малцина протестиращи бързо се увеличават на 2 500 демонстранти, които искат да влязат в сградата на ДС, за да спрат унищожаването на документи за дейността на службите. Al Jazeera съобщава, че много от документите са доказателства за извършени мъчения над арестанти, за пребивания на активисти, нарушения на човешките права.

Зейнаб Мохамед показва в блога си достатъчно снимки и линкове относно атаките над централата на ДС. Аз ще пусна някои клипчета, които показват претърсването на стаите в централната сграда, които са намерени напълно опразнени. Явно служителите на тайната полиция са е погрижили никакви доказателства за дейността на ДС при Мубарак да не стигне да протестиращите, тъй като са намерени големи купчини от нарязана хартия, а някои документи са обгорени. Армията е издала заповед за арестуването на офицери от държавна сигурност на Египет.

Този клип, пуснат от Абдел Салам, показва ситуацията по улиците около централната сграда на ДС. Виждат се ясно доказателства за сблъсъци между протестиращи и служители на ДС. Армията се намесва по-късно и 4 войници са ранени тежко от снайперисти на ДС. Един фотограф също е ранен, както и активист, застрелян в стомаха.

След като армията поема контрол над сградата, а последните служители от силите за сигурност се предават на войниците, е позволено на активисти да претърсят всички стаи. Вижда се, че те са напълно празни…

В други помещения пък са намерени купища от нарязана хартия…

Една от най-важните задачи на хората, влезли в щаба на ДС бе да се провери дали няма подземен затвор. Характерно за тези служби е, че имат тайни, подземни затвори, където биват задържани активисти, говорили срещу режима на Мубарак. При претърсването на главната сграда, е намерен такъв затвор, като в него е имало няколко души, един от които е там от повече от година!

Някои намерени документи имат шокиращо съдържание. Имаше много слухове, че атентатът пред църква в Александрия на Нова година, когато загинаха десетки, е бил осъществен със знанието на ДС на Египет. Според намерените документи става ясно, че явна разпоредба на властта е било създаването на религиозно напрежение в Египет. Истинско престъпление срещу народа, заслужаващо най-сурово наказание.

Според активисти, чиито мнения са пуснати отново от Зейнаб Мохамед, файловете и досиетата, открити в огромната сграда на Държавна сигурност, се отнасят за арести на опозиционни лидери и симпатизанти, както и доказателства, че МВР на Египет има връзка с атентата в Александрия на Нова година. Смущаваща е папката, намерена при претърсванията, със знака на ЦРУ, в която са открити доказателства, че службите са предавали за мъчения опозиционни лидери, обвинени в тероризъм. С тези разкрития се доказа и истинността на твърденията на Wikileaks, че службите в редица арабски страни действат за интересите на ЦРУ и много хора са предадени на чужди служби, измъчвани в египетски затвори.

Папката с документи на ФБР -

 

Намерена сред тези папки, съдържащи различни данни за студенти, работници, членове на опозиционни движения и т.н.

 

Определено намереното е скандално, но потвърждаващо тезата, че наистина ДС в Египет нерядко е давало сведения на различни чужди служби. Обществото го знаеше, но досега нямаше преки доказателства. Още по-смущаващи са разкритията от подземните затвори на службите.

Така например, в тези килии са намерени хора, които за първи път излизат от тях от 14 години насам. Снимката е направена от Ясер Сейф.

На следващия клип се вижда един от затворниците в тези подземни затвори, който обяснява как са го измъчвали на инструмента, който ще видите. Хората са събличани голи, поливани с вода и заставяни да седнат в това устройство, където им е бил пускан ток.

Тези разкрития са само началото. Протестиращите няма да оставят досиетата, намерени в щаба да останат затворени, тъй като египетското общество се нуждае от отговори, крити над 30 години. Прокуратурата в Кайро заяви, че ще съхранява документите до началото на делата срещу служители и офицери на ДС. Активисти планират отново да претърсят сградите на службите за скрити помещения, където все още може да има затворени хора, както и стаи с непокътнати документи.

Публикувана на 03/06/11 01:09 http://ruslantrad.com/?p=8122
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване