12/27/12 04:00
(http://socialevo.net/)

Най-голямата сигурност е в пръстовите отпечатъци

 Най-голямата сигурност е в пръстовите отпечатъци

Има няколко важни неща, които сме научили от криминалните сериали. А според мен най-важен е фактът, че пръстовият отпечатък на всеки един човек е абсолютно неповторим и единствен! Ето защо често пъти той се използва като най-сигурния начин за достъп до секретна информация – лична или служебна. В интерес на истината аз също бих се доверила на пръстите си, когато става дума да подсигуря информацията си и тя да не стане достояние на целия свят. Не че има кой знае какво за криене (не съм таен агент (в Русия съм, в Русия съм)), но все пак винаги е добре човек да се презастрахова. Ето защо искам да ви представя продукт, благодарение на който не само големите компании и Холивуд могат да използват пръстовия отпечатък като средство за сигурност и предпазване на ценна информация.

PIPA Touch е система за сканиране и разпознаване на пръстови отпечатъци, която може да се използва в ежедневието ни. За да стане ясно за какво говоря, ще започна с най-простия пример. За да сме сигурни, че телефонът ни няма да бъде преровен от неподходящите хора, обикновено го заключваме с парола. Нерядко обаче се случва така, че забравяме правилната комбинация или бързаме ужасно много и не успяваме да го отключим. Благодарение на биометричните данни, съдържащи се във вашия пръст, и специална платка-скенер за разпознаването им, монтирана в калъфа на телефона ви, отключването става много просто. Платката се свързва безжично чрез Bluetooth с вашия телефон, сканира и предава информацията и ако действително това е вашият отпечатък, телефонът ви ще се отключи. Както казах – много просто!

Благодарение на биометричните данни, съдържащи се във вашия пръст, и специална платка-скенер за разпознаването им, монтирана в калъфа на телефона ви, отключването става много просто.

Друг пример от ежедневието. Не знам как сте вие, но аз имам проблем с помненето на всякакъв вид пароли за достъп. Дали ще бъде за имейл, за профил в социална мрежа, онлайн банкиране и т.н., за мен нещата са винаги сложни. Никога не знам коя парола за кое точно е. А понякога просто ги забравям. PIPA Touch ще ви позволи да управлявате паролите в Cloud (облак). Чрез въвеждане на персонално подбрана последователност на вашите пръстови отпечатъци, вие ще имате достъп до всеки един сайт, ваш профил и пр. на която и да е платформа или устройство. Биометричните данни, съдържащи се в отпечатъка на всеки един от нас, са абсолютно неповторими, а когато прибавим към това и различни пръстови комбинации, мисля, че шансът за разбиване на подобен код е разочароващо малък и за най-великите хакери на света. И не се налага да помните 16 различни символа!

Биометричните данни, съдържащи се в отпечатъка на всеки един от нас, са абсолютно неповторими, а когато прибавим към това и различни пръстови комбинации, мисля, че шансът за разбиване на подобен код е разочароващо малък и за най-великите хакери на света.

Създателите на системата са я направили така, че да пасва на всички видове смартфони. Благодарение на факта, че скенер-платката и калъфът за телефон са две отделни части, вие можете просто да купувате само подходящите калъфи, а не да закупувате цялата система отново и отново. Самият скенер е с дебелина 3.25 мм, така че любимото ви устройство няма да стане много по-дебело и неудобно.

Ако считате, че това е една добра система за сигурност, можете да разучите възможностите й тук. В края на 2013 година се очаква продуктът да е напълно готов за пускане в производство. Това е и причината за момента да не се посочва конкретна цена. Но когато става дума за сигурност, мисля, че цената не е точка за обсъждане от дневния ред.

Снимки: releasd.com

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване