12/29/12 04:00
(http://socialevo.net/)

Защо да рекламираме във Facebook?

Защо да рекламираме във Facebook?

Няма нужда да ви убеждаваме в предимствата на онлайн рекламата пред традиционната. И все пак – някои от основните й плюсове пред традиционната реклама са:

  • Възможност за таргетиране;
  • Интерактивност;
  • Измеримост;
  • Оптимизация на рекламните послания и рекламните канали;
  • Изграждане на онлайн общество;
  • Много по-голяма ефективност;
  • Постоянно увеличение на възвръщаемостта.

 

Но с какво Facebook рекламата може да бъде полезна на вашия бизнес? Тя е важен инструмент от арсенала на онлайн рекламата, защото социалната мрежа отдавна не е място за безгрижно забавление. Особено за бизнеса. А с наближаването на Новата година идва и времето за годишни доклади, отчети и най-вече за равносметки. Нека да си припомним данните, които ни предоставиха от Facebook в началото на третото тримесечие на 2012 година.   

Социалната мрежа (а покрай нея и рекламодателите) се радва на 1 милиард активни потребители месечно, като 58% от тях са активни всеки ден. Те прекарват средно по 06:35 часа месечно в мрежата от десктоп устройства. Мобилните потребители са нараснали с 61%. Активните посетители на Facebook през мобилни устройства възлизат на 600 милиона месечно.

По отношение на онлайн рекламата таргетирането по социални критерии като например харесвания и интереси, връзки с приятели, активности и пр. се оказва доста по-ефективно от гледна точка на бюджета, защото:

  • При по-широко таргетирана кампания чрез Facebook реклама се достига до целевата аудитория с точност 95% при средна стойност за онлайн реклама от 72%. Това спестява около 25% от разходите.
  • При тясно таргетирана кампания Facebook рекламата ни осигурява около 90% обхват в таргета при средна стойност общо за онлайн рекламата 35%. Тук спестяванията са още по-големи – около 60% от разходите.

 

Всеки ден в света има около 3.2 милиарда харесвания и коментари. Това доказва, че Facebook е едно наистина ангажиращо място. С промяната в рекламите – техните позиции и размер – от Facebook обещават над 8 пъти увеличение в ангажираността с постовете от фен страници. Всичко това звучи чудесно, ако не отчитаме факта, че поради насищането на социалната мрежа с рекламодатели постовете сами по себе си достигат до много малка част от феновете на страницата. Адекватната комуникационна стратегия и целенасоченото управление на рекламните бюджети във Facebook преодоляват ограниченията, поставяни от социалната мрежа, и водят до реални резултати.

Според статистиката, предоставена от Facebook, рекламата в социалната мрежа повишава и физическите продажби. Анализите показват, че почти 50% от кампаниите във Facebook в световен мащаб водят до петкратно увеличение на възвръщаемостта на инвестициите за реклама. При 20% от кампаниите Facebook рекламата е довела до над 3 пъти увеличение на ROI.

Facebook рекламата е много полезна за разпознаваемостта на бранда, както и за увеличение на онлайн продажбите. Тя води до 31% по-голяма познатост на марката, 98% по-голям отклик на рекламата и до 192% по-голям дял на конверсиите в сравнение със средните стойности за онлайн рекламата.

И понеже най-важни са потребителите и тяхното доверие в бранда, данните сочат, че 92% от хората се доверяват на препоръка за продукт от семейство и приятели. При традиционната реклама (телевизионна, радио, печатна) този процент е едва 47%.

С нетърпение очакваме новите данни, обхващащи изцяло и последното тримесечие на 2012 година – най-активното време от годината, което кипи от есенно-зимни кампании. Дали ще се изненадаме от информацията – как мислите? Дотогава можем да си пожелаем една още по-успешна година за българския бизнес във Facebook!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване