01/02/13 10:22
(http://ivo.bg/)

Престъпното нахайство на ГЕРБ за ядрените рискове е преписано от БСП

Понеже има основание да се твърди, че позицията на управляващите около референдума е неясна, мъглява и направо мърлява откъм еднозначни послания, ето едно откровение от 2 януари 2013 г. в помощ на желаещите да прогледнат отвъд управленската мъгла по темата.

В днешно интервю на депутата Доброслав Димитров за радио „Фокус” между другото се казва:

„Водещ: Защо „За” нова ядрена централа, господин Димитров?
Доброслав Димитров: България има добри традиции в тази посока. Ядрената енергетика от всички възможни, когато се гледа, е всъщност най-екологичната. Малкото инциденти, които са се случвали, обикновено са били форсмажорни или грешка човешка, а не проблем със самата технология. Така че едни такива предимства би трябвало да ги използваме в наша полза. Ние не сме били никога против ядрената енергия. Проблемът с предишния проект, който беше закрит в началото на годината, беше организацията на неговото финансиране, а не самата технология.

Колко малко думи, а колко много говорят те!

Да започнем от „добрата традиция” – същата, която изправи косите на проверяващите от ЕС и вкара като условие за приемането на страната ни в организацията затварянето на (поне) два блока от централата, строена и поддържана по стандартите на Чернобилската.

Тази „добра традиция” доведе през изминалата година до трикратни аварии в 6-ти блок в рамките на половин година. При третото спиране на 23 октомври официозната ТВ 7 излъга в новинарските си емисии, че това било …първото спиране на блока за годината. Кого лъжат ли?

Лъжат на пръв поглед наивната и некомпетентната публика, но всъщност лъжат ВСИЧКИ, включително себе си. Ако, не дай Боже, тази рекордна честота в аварирането ( която би предизвикала истинска тревога в истински демократична страна) се окаже предвестник на нещо още по-опасно о гледна точка на сигурността, тогава и най-преялите ядрени лъжци ще повръщат кръв. Защото няма друга авария ( действителна и прогнозируема), причинена от човешка дейност, която да е толкова всеобхватно катастрофална за милиони хора и техните поколения едновременно в цели континенти, каквато е ядрената катастрофа.

ГЕРБ обаче преписват от БСП със същото човеконенавистническо пренебрежение към този факт и към хуманността изобщо, неглижирайки гигантските трагедии от Чернобил и Фукушима. Господин депутатът някак игриво мимоходом споменава за „грешка човешка”, която явно е някаква пренебрежима  дреболия, макар тъкмо тази чернобилска „подробност” с допусната от човек грешка да причини на неизвестно колко хиляди българи облъчване с неизвестно и до днес какви последици за неизвестно колко поколения напред. За „някакви си” стотици хиляди най- тежко засегнати японци и украинци пък да не говорим…

Абсолютното същото отношение към човешките трагедии, причинени от катастрофите в Чернобил и Фукушима, четем в „програмния документ”, на БСП, разпространен в помощ на агитацията и пропагандата във в. „Дума” в поредни броеве в края на 2012 г. под формата на 100 въпроса с „правилни” отговори по темата : „Белене.Защо?”

В многословната диплянка за червени агитатори по темата за сигурността е отделено едно презрително по неговата лаконичност изречение във въпрос №25:

„25. Има ли опасност за здравето на хората, живеещи в близост до централата?
Всички необходими предпазни мерки, които осигуряват безопасността на населението, са предвидени и АЕЦ “Белене” не представлява опасност за населението в околностите й.”

Напълно в стил „ Георги Първанов е декларирал имотното си състояние” и това е парадигма, във верността на която никой няма право да се съмнява, щом така ни казва вождът- не са позволени никакви разследвания, нито журналистически, нито по линия на правоохранителните органи и до днес! Познато, нали…

Авторът на въпросните 100 инструкции е не друг, а тъкмо близкият до Първанов лобист на руския ядрен интерес в България Симеон Николов, заместник-министър на отбраната (2005-2008 г.), главен експерт по международната политика и сигурността при президента Първанов ( 2003-2005 т.). Както виждате, това е виден деец от периода на възхода на Бойко Борисов по полицейската магистрала, която го доведе до върха на изпълнителната власт днес.

Е, как да не препише от него ГЕРБ, където решенията се взимат еднолично от Борисов, запазил топли отношения с недосегаемия за правосъдието и в наше време негов сътрапезник Първанов !

Но да се върнем на „кадрите решават всичко” като принцип, определящ облика на ГЕРБ в областта на кадровата политика в ядрената енергетика. Какви кадри поставиха начело на действащата ни ядрена централа и какво ви говори това за загрижеността на властта за сигурността на тиктакащата ни атомна централа?

Визитките са взети от официалният сайт на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД, а краткият коментар е на ядрения дисидент Георги Котев (работил 17 години на висока позиция ката анализатор на ядреното гориво в централата), с когото съм съавтор на „прокажената” за българските медии книга за далаверите в ядрената ни енергетика „Ядреналин”.
Марина Армутлиева
Председател на Съвета на директорите
Марина Армутлиева е родена на 21 август 1984 г. в гр. София. През 2009 г. се дипломира като бакалавър в Нов български университет, специалност “Екология и опазване на околната среда”, а от 2011 г. е магистър по същата специалност от Минно-геоложкия университет. Марина Армутлиева е работила в няколко компании като консултант и експерт в областта на околната среда и на системи за управление (ISO), както и в Министерството на околната среда и водите като експерт по качество на горивата и транспорта. От 1 юли 2011 г. до 25 март 2012 г. е съветник в политическия кабинет на министъра на икономиката, енергетиката и туризма.
От 26 март 2012 г. е началник на политическия кабинет на министър Делян Добрев.
Говори английски и немски език.
“През 2011 г. се дипломира и за по-малко от една година успява да смени „няколко компании и едно министерство”!!! Натрупва безценен „опит”, който сега прилага в качеството си на Председател на Съвета на директорите!!! Изглежда България, а не САЩ е страната на неограничените възможности? Google.com не си спомня нищо за нея, преди да влезе в министерството на енергетиката!?”
Валентин Николов
Член на Съвета на директорите и Изпълнителен директор
Валентин Николов е роден през 1971 г. През 1995 г. завършва Технически университет – София, като магистър в областта на машиностроенето и двигателите с вътрешно горене. Николов е и магистър по финансов мениджмънт, СА “Димитър Ценов” – гр. Свищов. Специализирал е “Политически мениджмънт” в Летния университет в Страсбург и в Нов български университет. Притежава диплома за вътрешен одитор от MOODY International. Валентин Николов има дългогодишен опит в областта на мениджмънта, маркетинга и рекламата.
От 2011 г. е заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси в 41-о Народно събрание.
На 23 март 2012 г. е избран за заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма.
Говори английски и руски език.
„Валентин Николов има дългогодишен опит в областта на мениджмънта, маркетинга и рекламата.” Може и наистина да има, но ние няма как да проверим, защото и тук биографите са забравили да споменат имена на фирми и компании, а филма „Вервайте ми!” вече сме го гледали. Няма да се ровя в Google.com, защото не един и два форума в нета шушукаха, че най-голямото му бизнес постижение е било като доставчик на детски градини, по Черноморието. По сравнение с шефката това направо си е огромен опит.”

И после нека някой ме обвинява, че „политизирам” въпроса за ядрената енергетика. Какво друго, ако не политически назначения са въпросните две лица, които са поставени начело на най-важния за сигурността на България и доста други държави обект в страната?

Но щом ще говорим за политика, ето каква беше тя през мандата на ГЕРБ, олицетворявана от автократичния ни премиер Борисов чрез неговите криволичещи изказвания за АЕЦ „Белене”:

…замразяваме АЕЦ Белене” (10.7.2009)
“Белене е икономически необоснован проект”(29.9.2009),
“Белене е гьол, пълен с жаби за 800 милиона лева”(16.3.2010),
“АЕЦ Белене е висша форма на корупция” (2.3.2010),
“АЕЦ Белене ще спре или ще се строи с европари”(16.3.2010),
“България замразява строежа на АЕЦ Белене”(12.6.2010),
“Белене не е замразена”(25.6.2010),
“АЕЦ Белене е изключително важна за България”(1.11.2010)
“АЕЦ Белене може да стартира още утре”(21.9.2010),
“Намерен е стратегически инвеститор от Бавария за АЕЦ Белене” (25.10.2010),
“Бойко Борисов ще поиска от Путин твърда цена за построяването на Белене”(6.11.2010) (стратегическият инвеститор от Бавария да яде ряпа),
“На срещата с Путин няма да се говори за Белене”(12.11.2010),
“Бойко Борисов подкрепя с цялото си сърце проекта”АЕЦ Белене” (2.11.2010),
“Бойко Борисов подкрепя АЕЦ Белене не “с цялото си сърце”, а с “прагматизъм”. (5.11.2010).
“Ако не започнем да строим “Белене, след 15 години икономиката на България ще банкрутира.” (26.02.2011).
„ …искам първи да научиш за спирането на АЕЦ „Белене…(за да спреш да ми ядеш кокалите по въпроса), което решихме преди малко на заседание на правителството” .Б. Борисов в телефонно обаждане до автора на тази статия на 28 март 2012 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване