01/03/13 11:46
(http://www.azcheta.com/)

Женска окупация на наградите Costa 2012

Пет жени спечелиха наградите в отделните категории на британския литературен приз Costa 2012, съобщи Гардиън. Обявяването на победетелите в пет категории по традиция изпреварва с няколко седмици анонсирането на голямата годишна награда Costa Книга на годината.

Донякъде очаквано, в категорията за роман бе отличена Хилари Мантел за "Bring up the Bodies", няколко месеца след като книгата й взе Booker за фикшън. Така тя се превърна в първия автор, който печели и двете награди за художествена литература.

Изненадата на вечерта според специалистите обаче беше в биографичната секция, където отличието отиде при семейството Мери и Брайън Талбът за графичната биография "Dotter of Her Father's Eyes" - историята на дъщерята на Джеймс Джойс Лучия, разказана от Мери и илюстрирана от Брайън, който е ветеран в комисовия жанр.

Франческа Сийгъл бе отличена в категорията за дебютен роман с "The Innocents", а "Maggot Moon" на Сали Гарднър бе обявена за детска книга на годината. Шотландската поетеса Катлийн Джейми пък спечели Costa за поезия за "The Overhaul", нейната първа поетична колекция след "The Tree House", която й донесе Forward Prize през 2004 година. 

Всяка от победителките в отделните категории получава чек на стойност £5,000 и правото да се състезава за голямата награда Книга на годината на Costa. Името на носителя на приза ще стане ясно на 29 януари, а засега букмейкърската къща William Hill дава голямо предимство за Мантел със залог 5/4, следвана от Сийгъл (3/1) и семейство Талбът (4/1). В началото на миналата година "Pure" на Андрю Милър бе обявена за Книга на Costa за 2011 година.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване