01/04/12 06:10
(http://www.azcheta.com/)

Големи изненади за литературната награда Costa

Британският романист Андрю Милър спечели наградата за роман на годината на Costa Book Awards, предаде Bloomberg. Той изпревари в класацията носителя на Man Booker за 2011 г. Джилиан Барнс с книгата си "Pure" ("Чист"), която журито определи като "структурно и стилистично безгрешен исторически роман".

Милър е един от петимата претенденти, които на 24 януари ще се борят за голямата награда Книга на годината Costa, която се дава всяка година на най-добрите автори в Обединеното кралство. Имената на носителите на призовете ще бъдат обявени официално по-късно днес, но вече бяха разпространени ексклузивно от Bloomberg.

Друг от изненадващите отличени в категориите - Матю Холис, спечели приза за Биография на годината с “Now All Roads Lead to France” ("Сега всички пътища водят към Франция"), описваща последните пет години от живота на писателя Едуард Томас, приятелството му с поета Робърт Фрост и решението му да се бие в Първата световна война. Холис изпревари биографката на Чарлз Дикенс Клеър Томалин, която предварително беше считана за фаворит.

Поетесата-лауреат Керъл Ан Дъфи спечели в категорията Поетична книга на годината за “The Bees” ("Пчелите"), а останалите две награди отидоха при “Tiny Sunbirds Far Away” на Кристи Уотсън в категорията за дебютен роман и при Мойра Янг за детския роман “Blood Red Road”.

Петимата победлители в отделните категории на Costa Book Awards ще получат по 5000 пануда от кафе веригата Costa. Наградата за крайния победител ще бъде в размер на още 30 хил. пануда. Това е 31-то издание на наградите Costa, който до 2006-та година носега името Whitbread Book Awards.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване