01/04/13 09:09
(http://asenov2007.wordpress.com/)

2013-та ИЛИ РАЗМИСЛИ ОТНОСНО КРАКАТА НА ЛИВ ТАЙЛЪР /част І/

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

/Фили/ Три са основните обществени сбития в България през 2013-та година, които със сигурност ще оставят своя отпечатък в бъдеще – парламентарните избори, референдума за развитие на ядрената енергетика и избора на патриарх на БПЦ. По тези и други теми, свързани с най-важните очаквани развития, разговаряме с Пламен Асенов.

- Пламен, да подходим не от голямото към малкото, а обратно. Какво е най-важното, което ти лично очакваш да се случи в България през 2013?

- Няколко неща имам да кажа по темата, Фили. Първо, очаквам хората да поумнеят. Не лично, защото в това отношение те са си добре, всеки е достатъчно умен или поне – точно толкова, колкото Бог е отредил. Не, очаквам хората да поумнеят групово, без при това да стават лесна за манипулиране тълпа. Тоест, очаквам да тръгне напред, а не да върви назад, както прави от години, бленуваното гражданско общество в България.

Второ – очаквам политиците също да поумнеят. Но повечето да поумнеят и в личен план. Да не изброявам поименно за кои нуждата е спешна, защото няма време, а значи – няма и пари в бюджет 2013 за тази цел. Но пък ще притисна политиците допълнително, като поискам от тях да изпитват още и чувство на срам и вина, поне когато крадат безмерно или вършат прекалено големи глупости в името на Отечеството. Тоест, някаква доза морал да се внесе в тази особена материя, наречена българска политика, очаквам.

Трето – очаквам да разбера защо става така, че високата цена на живота тук всъщност означава, че животът има твърде ниска цена? Не знам дали се разбра, Фили, затова ще преведа. Отдавна се чудя защо толкова високите цени на потреблението, сравними с цените в нормалните европейски държави, са съпътствани от толкова ниско ниво на доходите, сравнимо с някои по-бедни държави от третия свят. Което на практика означава, че човешкият живот в България пет пари не струва.

Разбира се, как са построени египетските пирамиди, какъв е звукът от пляскането с една ръка и дали краката на Лив Тайлър наистина са чак неприлично големи като за толкова крехка иначе девойка също очаквам да разбера. Но това са очаквания, свързани с неща извън България и по-лесно ще се реализират. Докато първите споменати, Фили, са от толкова години сред приоритетите ми, че се пристрастих към тях. Май вече не искам да се сбъднат, защото ще трябва да измислям нови очаквания. А това не е лесна работа.

- Пламен, ти се шегуваш, но реалността – не. Със сигурност през тази година предстоят парламентарни избори. Защо те се смятат за наистина толкова важни?

- Всъщност, не се шегувам, Фили. Или поне не се смея, докато се шегувам с такива сериозни неща. Като споменах необходимостта от групово поумняване, имах предвид, че то е добре да стане не само по принцип, но и конкретно преди изборите. Работата с тях е твърде интересна, но и твърде сложна. А ако не се реши правилно поредната изборна задача, България може пак и за дълго да затъне в поредното безбрежно блато.

-  Социолозите казват, че в следващия Парламент най-вероятно ще има само четири партии. Пламен, това не изглежда особено сложно като конфигурация…..

- Знаеш ли, Фили, математически погледнато, колко комбинации са възможни между четири числа?

- Сигурно мога да изчисля…..

- Можеш, но ще те улесня – възможните комбинации са 24. Така че ако вземем дори само ситуацията веднага след изборите, тя ще си бъде достатъчно сложна. А там се крият отговорите на твърде важни въпроси. Например – дали ГЕРБ ще е първото българско правителство от най-новата история, спечелило втори мандат. С какво мнозинство евентуално ще се реализира бъдещото управление? Или ако се стигне до по-вероятното развитие, необходимост от създаване на някаква коалиция – каква ще бъде нейната форма, а оттам – и нейното съдържание.

- Пламен, наистина ли е толкова сигурно, че в Парламент ще влязат само четири партии? И правилно ли разбрах, че според теб ако броят им е по-голям, това всъщност ще опрости ситуацията. Звучи малко парадоксално…..

- Така звучи, но е факт, Фили. От много време социолозите отчитат едно и също – само ГЕРБ, БСП, ДПС и партията на бившия еврокомисар Меглена Кунева „България на гражданите”, имат сигурни места в бъдещия Парламент. Последните три демонстрират истинска нетърпимост и отричат възможно сътрудничество с ГЕРБ. Комбинацията помежду трите обаче също изглежда невъзможна, доколкото партията на Кунева опитва да отиде колкото може по в дясно, за да обере електората от разпадащата се традиционна десница. В същото време тази комбинация изглежда възможна, доколкото ръководното ядро на „България на гражданите” се състои от бивши членове на партия НДСВ, известни като доста повратливи политици. Но от трета страна пък избирателите едва ли ще искат да бъдат управлявани от възстановената, макар и леко модифицирана, Тройна коалиция. При това – евентуално пак със Станишев начело. Тази попара вече е изсърбана и всички знаят, че тя е направена с развалено мляко.

Така е, Фили. Колкото и парадоксално да звучи, по-големият брой партии в бъдещия Парламент би осигурил и по-ясни възможности за бъдещото управление. То трябва да е такова, че поне да не води до пряко затъване на страната, каквото досега е било всяко българско управление, в което под една или друга форма участват бившите комунисти, сега социалисти. Знам, че да се говори толкова директно звучи малко неприлично за един добър политически анализ, но го казвам не заради мои лични пристрастия, а като емпиричен факт, който може да се тълкува така или иначе, но не може да се отрече.

- А смяташ ли, че ГЕРБ, които са силно критикувани и от ляво, и от дясно, за тежкото положение на българите, са добър вариант да продължат с управлението?

- Не смятам, Фили. За съжаление реален и едновременно с това добър политически вариант в момента не се вижда, а в следващите 6 месеца, до изборите, няма как да бъде създаден. Имам предвид, че на хоризонта липсва партия с ясна физиономия и визия за развитието на страната, партия с достатъчен управленски капацитет, защото ГЕРБ, както сме говорили и друг път, всъщност не са такава партия. С други думи – липсва алтернатива. А липсата на алтернатива е кошмарът на всеки избирател. Лошото е, че от доста години насам този кошмар се възпроизвежда при всеки български избор.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване