01/07/13 07:59
(http://ivo.bg/)

Новият руснак Депардийо посети столицата на ГУЛАГ

Въоръжен вече с паспорт от „великата демокрация Русия” Жерар Депардийо, френският приятел на Путин, продължава нашествието си в световните новини с нов цирков номер, решавайки да предприеме първата си стъпка на новоизлюпена руска знаменитост не другаде, а в руската провинция Мордова. Който разбира руски ще ме разбере какво искам да кажа, доколкото думата „морда” илюстрира събитието…

 

Reuters

Не обаче набиващата се на очи смешка на семантично ниво е най-важна. В случая е по важен вторият план- а именно фактът, че тъкмо в Мордова, известна с гъстота на концлагерите от съветско време, излежава присъдата си една от осъдените пънкарки, дръзнала да се опълчи срещу Путин в московски православен храм.

Оказва се, че Депардийо е не само „ексцентричен” артист, готов да стане за смях в родината си и пред самите свободолюбиви руснаци, противопоставящи се на мракобесието в собствената си държава, но и е отмъстителен инструмент в ръцете на Кремъл. Защото мордовската акламация от поласканите туземци, приютили личната затворничка на самодържеца от Кремъл, вече не е проява на лош вкус, а чист слугинаж в полза на Путин, който явно подражава на навика на Сталин да кани западни писатели на режисирани обиколки в СССР и да ги омайва с красоти и лъжи, за да ги употребява после за пропагандата си.

До такава степен са се увлекли в употребата на своята пропагандна играчка, че на немия Депардийо ( нали от невъзможността да се разберат с тях поради езиковата бариера руснаците нарекли германците „немци”!) в Мордова най-сериозно предложили поста министър на културата.

Мислех си, че с доста неграмотно говорещия ( което със сигурност означава и пишещ) на български език Вежди Рашидов сме поставили световен рекорд да си имаме „особен” министър на културата, но ето че в Мордова направо могат да ни ударят от земята по този показател. Стига Путин да нареди да се задейства и този ритуал на внезапно разгорялата се френска връзка по пропагандна линия…

Представяте ли си ако ( хипотетично) модровският министър на културата Жерар Депардийо все пак се яви утре пред съда в Париж, където има повдигнато обвинение за шофиране в нетрезво състояние? Аз повече си представям, че той отново ще се изпикае презрително ( срещу вятъра), както направи пред смаяните пътници на пътеката в един самолет.

Да им е честит новият гражданин, който вече си поискал не какво да е, а да играе водач на селско въстание в руски филм!

А на нас, българчетата, можем да си пожелаем да крепне дружбата с Кремъл, магнит за русофилите, които се умиляват от приятелството между Жерар и неговия московски другар.

Апропо: нямам търпение шефът на европейските социалисти, роденият в съветска Украйна Сергей Дмитриевич, да направи избор ( и разбор) по въпроса за прогонения от френските социалисти и прегърнат от руските националисти Депардийо.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване