01/10/13 08:39
(http://vasvalch.com/)

Изкуството да очароваш – Гай Кавазаки

KawasakiGuy_Butterfly

Гай Кавазаки беше един от първите лидери на мнение в маркетинга и предприемачеството (може би “мастодонт на мнение” повече му отива), с който се запознах. Шефът ми даде “Как да побъркаме конкуренцията” и така започна любовната ми афера с Кавазаки. Дори и не винаги да казва нещо полезно, той пише интересно, провокативно и мотивиращо. С такова усещане оставам и след Enchantment (на български – “Изкуството да очароваш”). Очарованието е голямото оръжие, което ще ви отвори бизнес и лични врати без засечка. Но за да имате това оръжие, трябва да се потрудите.

Кавазаки прави нещо като наръчник / нещо като енциклопедия на очарованието. Той показва как да очароваме, какво може да ни донесе това и какво ще донесе на другите. В началото съветите напомнят на това, което би казал Дейл Карнеги днес – ще получите съвети за всичко, което помага за блестящо първо впечатление: от това как да се усмихвате и ръкостискате до това как да се доверявате на събеседника и да създавате печеливши ситуации. Съветите за личен брандинг са полезни не само за маркетолози, но и за всеки, който има нужда да поработи над представянето си и комуникацията с хора.

Някои глави (по-интересните за мен) са насочени към марките. Тук ще прочетете съветите на Кавазаки как се представя нов продукт, как да се справите с традиционната съпротива срещу новости, как да създадете дълготрайно очарование и как правилно да използвате push и pull технологиите, които водят днешния свят. Тук намерих няколко интересни съвета по темата, например как това да попиташ някого за решение може да наклони везните в твоя страна – ще имате информация, може именно питането да промени мнението на човека във ваша полза и ако е така, после те ще искат да се докажат. Интересно ми беше да прочета и как в различни случаи намаляването и увеличаването на възможностите може да промени поведението на събеседника/клиента.

Ако искате пък да преодолеете съпротивата срещу нов продукт или ваша лична кауза, можете да последвате съветите на Кавазаки – за мен това беше най-любопитната глава в цялата книга. Ето и любимите ми тактики за очароване на предубедени към новото:

  • Демонстрирайте обществена подкрепа – ако и други са харесали продукта ви, покажете го, така че да убедите и нови последователи.
  • Създайте впечатление, че продуктът ви е навсякъде – щом всички го ползват, значи си струва.
  • Създайте впечатлението, че продуктът е адски ограничен – VIP-усещането да притежаваш лимитирана бройка е в основата на повечето успешни луксозни стоки.
  • Пуснете хората зад кулисите, за да усетят вашата магия – това изгражда доверие и, ако историята е разказана по правилния начин, възхищение от работата на екипа ви.
  • Намерете ярък пример – той трябва емоционално да предава вашето послание чрез история, визия, цифри и думи.
  • Съгласете се с човека срещу вас – ако намерите обща тема или общи възгледи, ще се харесвате повече, а така съпротивата се преодолява по-лесно.
  • Използвайте статистиката в своя полза – числата и графиките често действат по-убедително от други методи (разбира се, подплътени от добра история)
  • Поискайте услуга – може и да звучи нелогично, но ако някой първо ви направи малка услуга, той по-вероятно ще се съгласи да помогне още.
  • Обърнете внимание на всички заинтересовани – целта ви не е само един човек или група, а всички свързани лица – семейство, приятели, близки. Обърнете се и към тях, за да постигнете индиректно влияние.

Като цяло, “Изкуството да очароваш” е любопитно и бързо четиво. Ако обичате Гай Кавазаки, книгата ще ви хареса дори само заради стила на писане. От друга страна, на 200 страници Кавазаки се е опитал да събере адски много теми – затова и Enchantment на моменти е твърде повърхностна и сякаш съставена не от глави, а от предговори на отделни книги, които така и не са били написани. Интересни идеи има, но не е стигнато до същината им – надявам се, че авторът планира да разгледа някои от любопитните точки по-обстойно в бъдещи заглавия.

The post Изкуството да очароваш – Гай Кавазаки appeared first on Васи ли?!.

Публикувана на 01/10/13 08:39 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/mHcICUOQlSY/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване