01/10/13 12:57
(http://ruslantrad.com/)

Сирийският бизнес елит: преориентиране

ipad-art-wide-Syria-20Sanctions1-420x0Сирийският бизнес елит отдавна е един от стълбовете зад режима на Асад, в странен съюз между богатите капиталисти и военните социалисти. Но днес бизнесмените се чувстват притиснати от събитията. Ще им се наложи да вземат позиция, а това невинаги отговаря на валутния интерес.

През последните няколко години вълната от пазарни реформи ускориха икономическия растеж на страната. Един от символите на идването на власт на Башар Асад е внезапната поява на молове, бутикови хотели и частни банки в Дамаск – всичко това практически отсъствало от Сирия, докато реформите му не влизат в сила през 2004 година. Този тласък в икономическо отношение подсилва стабилността и засилва връзките между режима и бизнес лидерите, като циментира техния общ интерес относно вътрешната сигурност в Сирия.

Но с началото на бунта през март 2011, внимание предизвиква въпросът дали и кога тези бизнес лидери – най-висшата класа в Дамаск – ще се откажат от Асад.

Днес, изглежда, че до голяма степен биха направили такава стъпка. Броят на загиналите и бруталните злоупотреби от страна на силите за сигурност и различните служби, отблъскват една значителна част от богатите сирийци.

Видни бизнесмени обаче не могат да кажат кой е с режима и кой не. Подозрителността е на високи нива, особено със сблъсъците в богатия северен град Алепо, където живее главната част от заможните сирийци зад властта, които се страхуват, че състоянието им може да бъде изгубено. Според някои бизнесмени мнозина не вярват вече на Асад, защото не приемат това, което се случва – повечето не са и предполагали, че може да се използва такава сила.

Все пак, има редица семейства от бизнес средите – от автомобилостроене до производство на безалкохолни напитки – които открито осъдиха режима. Някои от тях помагат материално бунтовниците, но често семействата им стават жертва на отвличания или рекет от страна на службите, което показва явно, че обхвата на властта е наистина голям. Много фабрики са изгорени или бутнати от танкове – понякога като предупреждение.

Според главния редактор на онлайн списанието The Syria Report, Джихад Язиги, властите вече не правят разлика между онези, които ги подкрепят или са срещу тях. С други думи – докато започва битката на правителството за оцеляването му, бизнес елитът в голяма степен е станал без значение.

 ”Имало ли е промяна в бизнес общността? Абсолютно”, смята анализаторът от от Eurasia Group Айхам Камел.

Но дори един сценарий, в който всички бизнес лидери се обърнат срещу властта, не би бил решаващ. Военните, разузнаването и службите за сигурност са важният фактор, а голяма част от тях са все още лоялни. Именно тази подкрепа дава “зелена светлина” за продължаване на репресиите и атаки срещу опозиционните крепости.  

Въпреки, че се е отклонил от Асад, бизнес елитът е в състояние на политическа неопределеност: не е с режима, но не се чувства комфортно с алтернативата. Сунитският бизнес елит, по същество религиозно консервативен, не иска бъдеща Сирия, водена от Мюсюлмански братя. И опозиционните лидери в изгнание не са популярни сред богатото съсловие в Сирия.

Някои бизнес семейства пък играят на два фронта. Немалко са случаите, в които бизнесмени подкрепят финансово както режима, така и бунтовниците в едно и също време.  В момента, когато и двете страни станат смъртоносни за тях, когато се появят сигнали за ясния победител от конфликта, тогава бизнес елита в Сирия ще застане открито с позиция.

“Нищо лично, просто бизнес”, както се казваше на едно място. Тази максима явно важи с пълна сила и за Сирия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване