01/20/13 12:53
(http://ivanbedrov.com/)

След атентата България си е точно същата

Ахмед Доган е охраняван политик. Отдавна. Трудно може да откриете кадри, на които зад гърба му да няма млад мъж, чиито очи не спират да се оглеждат. В последните години това са служители на Националната служба за охрана (НСО). Най-висшите партийни форуми също са охранявани събития. Делегатите и гостите минават през детектори за метални предмети, районът се охранява от полицията, а вътре в залата има служители на НСО. Винаги е било така. По думите на вътрешния министър Цветан Цветанов и този път е било така. Докато разследващите изясняват версиите, за нас остават някои доста странни детайли, няколко уместни въпроса и политическите изводи.

Въпросите:

  • Как гост на конференцията успява да внесе пистолет в залата? Защо някои от гостите и журналистите са минали проверка през скенери за метални предмети, а други не са минали?

  • Как гост на конференцията безпрепятствено се качва на сцената, след като там има охранявано от НСО лице?

  • Защо нито един охранител не се появи на сцената в следващите няколко минути, когато делегати на конференцията нанесоха мутренски побой над нападателя?

  • Къде изобщо са служителите на НСО, след като всички телевизионни кадри показаха как нападателят се извежда от сградата на НДК от мъже, на чиито гърбове пише „Security police” (Охранителна полиция)
  • Ще има ли повдигнати обвинения срещу активистите на ДПС, които смачкаха нападателя от бой в момент, в който той вече не представляваше заплаха за никого?

Сега идва ред на детайлите. Да опреш пистолет в челото на политик по време на такъв форум, пред стотици обективи, не е само опит за убийство. Това е и политически акт, защото излизайки на сцената и насочвайки пистолет срещу охранявано лице, ти трябва да си готов да загубиш живота си. Имал ли е 25-годишният Октай някакви политически идеи и какви, не знаем. Но ако целта наистина е била убийство, то театралният провал на акцията предизвиква много въпроси. Реакцията на Ахмед Доган също е впечатляваща: той успя да обезвреди нападателя си, след което със завидна рутина се претърколи по гръб на безопасно разстояние от едрия мъж. Не вярвам Доган сам да си е организирал това представление, проблемът обаче е, че много хора вярват. Затова въпросите трябва да получат отговори час по-скоро, иначе усещането за тъп театър няма да изчезне.

А сега идва ред на изводите: НСО се провали при първия по-сериозен инцидент срещу охранявано лице. Липсата на реакция в залата и неадекватните обяснения на шефа на службата ген. Тодор Коджейков водят до тъжната констатация, че никой от охраняваните политици не е пострадал досега, само защото никой не е решил да ги нарани. След тази демонстрация на непрофесионализъм, отново не последва нито оставка, нито някакъв опит за признаване на проблема.

Безспорно ДПС продължава по-единно и по-мобилизирано към парламентарните избори. Минути след нападението Лютви Местан заяви от трибуната, че „истинският поръчител на това покушение е именно езикът на омразата, на конфронтацията, на анти-ДПС агресията в българското общество”. Когато не знаеш какво стои зад нападението, какъв е мотивът и има ли поръчител, тогава подобни оценки звучат несериозно. Повтаряната десетки пъти от активистите на ДПС „нетърпимост към различния“ няма как да бъде виновна, когато нападателят на Ахмед се казва Октай. Сплотяването обаче е факт и то беше най-добре изразено от думите на един от делегатите: „Не могат всички да ни убият“.

Националистите също са доволни. Техният основен враг – Ахмед Доган, отново е в центъра на събитията и отново силно дразни и мотивира техните избиратели. Всяко предстоящо остро изказване на лидерите на ДПС, ще помага на Волен Сидеров. Скачени съдове. Нападението срещу Ахмед Доган надува платната и на БСП, защото „демокрацията е в опасност“. Според Румен Петков инцидентът е „естествено продължение на политиката на насаждане на омраза, която през последните три години и половина води българското правителство“. Колкото и парадоксално да звучи, неуспешният атентат може да послужи за оправдание и на ГЕРБ да засили полицейщината в страната.

Но най-сериозното следствие е подмяната на дневния ред. Сега ще говорим за етническия мир, вместо за проблемите в управлението и алтернативите. Сега Западът ще ни призовава да останем цивилизовани, вместо да притиска правителството да не се меси в съдебната система и да не превзема медиите. Минути след инцидента новият лидер на ДПС Лютви Местан каза, че България вече не била същата. Напротив, същата си е: със задкулисни игри, с подмяна на важните теми, с отказ да се поема отговорност. Който и да е поръчител на нападението, властелините на статуквото трябва да му благодарят.

“Труд”

снимка: Цветелина Белутова, Dnevnik.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване