01/21/13 10:09
(http://vasvalch.com/)

Coca-Cola срещу калориите

coca-cola-obesity

Винаги е интересно, когато големи марки с мащабни бюджети и много творческа мощ застават срещу основни обществени обвинения. И какъв по-добър пример за това от Coca-Cola – марката, превърнала се в синоним на “Коледа” и “щастие”, но и демонизирана като причинител на диабет и виновник за нарастващото тегло на тийнейджърите. С кампанията “Coming Together” Coca-Cola показва усилията, които полага, за да ни направи по-здрави.

Няма да съдя, но ще представя фактологията зад имиджовия проблем. В началото на своята история Coca-Cola надали са страдали от проблеми с общественото мнение. Но при все по-силния фокус върху здравословния начин на живот, нямаше как вълната да пропусне и тази марка – все пак газираните напитки не са най-здравословното нещо на този свят. Рекламното гуру Алекс Богуски се включи в темата с кратък анимационен филм, който показва истинската история на белите мечки от рекламите на Coca-Cola. Въпреки че на сайта на кампанията се говори общо за “газирани напитки”, героите от филмчето не оставят място за съмнение кой е основният виновник. Ако случайно сте го пропуснали, вижте видеото:

Coca-Cola явно осъзнава, че не може да разчита на досегашния си подход към темата, затова заема активна позиция с кампанията Coming Together. В нея марката показва своя подход за намаляване на калориите в напитките, предлагането на повече възможности за избор и подкрепата на изследователски програми. За целта се използва интегрирана кампания, която води към информационния сайт livepositively.com/comingtogether, където пък има пълна информация за иновациите на марката, образователните кампании и действията, които всеки може да предприеме срещу затлъстяването.

За промотиране на сайта се използват две видеа. Първото от тях прилича на инфо-реклама, пълна с цифри и конкретни действия, които Coca-Cola предприема.

Второто видео има по-емоционална окраска – то показва хората зад цифрите и предава посланието с много живи примери.

Защо работи?

Не е нужно да съм фен на Coca-Cola, за да кажа, че Coming Together е издържана много добре от комуникационна гледна точка. Най-важните плюсове за мен са:

  • Марката поставя ударение на нещо, което много хора често забравят – Coca-Cola не е само червеното кенче и Diet Coke – става дума за 650 продукта на различни пазари, където команията оперира, като 180 вариации са с ограничени или никакви калории.
  • Представени са много цифри, които дават усещане за конкретика и откритост.
  • Изброяването на примери помага за изграждане на доверие и дава на зрителя ясна представа какво се прави за здравето на потребителите.
  • Самото оформяне на въпроса и идеята на Coming Together не представя Coca-Cola като единствен засегнат/виновник/активист – проблемът е общ и компанията застава редом със своите клиенти, за да участва в каузата за по-здравословен живот. Така изчезва границата “Coca-Cola – ние”.
  • Разбира се, музиката и в двата клипа допринася за позитивното усещане, което се създава – агенциите, работили по тях, не са забравили, че Coca-Cola продава предимно емоция.

Допи ли ви се Coca-Cola след този пост?

The post Coca-Cola срещу калориите appeared first on Васи ли?!.

Публикувана на 01/21/13 10:09 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/TTRxW6MPKbM/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване