01/24/13 05:00
(http://socialevo.net/)

Бойко Благоев: “Много често пропускаме нещо важно за интернет маркетинга”

bobby

Бойко Благоев: “Много често, когато говорим за „нулев бюджет” пропускаме нещо, което е особено важно за интернет маркетинга – времето за подготовка, планиране и реализиране на плановете”Бойко е председател на сдружение с нестопанска цел „Фрий София Тур”, което организира безплатните пешеходни обиколки в София (Free Sofia Tour), Пловдив (Free Plovdiv Tour) и Варна (Free Varna Tour). В момента отговаря за маркетинг, PR и партньорства в организацията. Един от главните виновници за популяризирането на най-големия проект на сдружението Free Sofia Tour, който бързо се превръща в най-популярната туристическа атракция в столицата. Повече от 25000 туристи от над 110 държави на 6 континента са се включили в обиколките в трите града досега, а наскоро Free Sofia Tour дори бе препоръчан и в статия на New York Times.

 

Бихте ли разказали малко повече за Вас? (въпросът е по-скоро в личен, а не професионален план)

След като завърших бакалавърска степен по Международни отношения в СУ, прекарах близо 2 години в чужбина. Стажувах в пресслужбата на Европейския парламент по време на изборите през 2009 г., след което се дипломирах cum laude с магистратура по Международно и европейско публично право в Тилбург, Холандия. Сега се опитвам да завърша и новата магистърска програма по предприемачество и финанси на Института за предприемачи на Сиско и ВУЗФ, но не ми остава време за дипломната работа.

Пътуванията са една от големите ми страсти, затова освен с Free Sofia Tour се занимавам и с други подобни проекти – например пиша за любимите си места в столицата в софийския блог на Spotted By Locals, създаден по моя инициатива. Сред хобитата ми е да събирам мъдри мисли – от години поддържам сайта ми цитати.БГ.

Преди да замина за Брюксел, бях международен репортер в БТА, а след като се върнах, за кратко работех като консултант по управление на проекти. Член съм на Асоциацията на европейските журналисти в България. Имам три преведени книги, а по National Geographic все още въртят епизоди, преведени от мен.

Приемам всякакви предизвикателства за тенис на корт и на маса, ски, табла, покер, белот, Settlers of Catan, 3-5-8… За целта може да ме откриете в почти всички социални мрежи – Facebook, Twitter, Linkedin.

 

Бихте ли ни разказали малко повече за Вашата работа?

В момента съм част от Управителния съвет на сдружение Фрий София Тур и отговарям за маркетинга и връзките с партньори. Един от главните виновници съм за популяризирането на най-големия проект на сдружението Free Sofia Tour, който бързо се превърна в най-популярната туристическа атракция в столицата. Повече от 25000 туристи от над 110 държави на 6 континента са се включили в обиколките в трите града досега, а наскоро Free Sofia Tour дори бе препоръчан и в статия на New York Times.

За популяризирането на проекта Free Sofia Tour понастоящем се грижи страхотен екип от шест човека, обособен в звено, наречено АгитПро („агитация и пропаганда”), а подобни функции изпълняват и представители на организацията в Пловдив и Варна. Сред основните ми задачки в момента е разработването на ново име и brand на организацията, за да може те да отговарят на разширените й дейности и приоритети. И вие може да помогнете с идеи, за да не ми се налага да обяснявам как така сдружение Фрий София Тур организира обиколките в Пловдив и Варна…

 

Кои маркетинг инструменти с нулев бюджет прилагате най-често в работата си?

Напълно отворени сме към нашите гости и им даваме възможност да дават обратна връзка в най-различни канали – Facebook и TripAdvisor са най-полезни.

Хората виждат, че други хора ни харесват и препоръчват, и това е много важно. Естествено е задължително зад тези препоръки да стои наистина качествен продукт. Всеки може да украси своите testimonials, но нашият списък е реален и може да разплаче дори и най-коравосърдечните.

Стремим се да търсим малки трикове и инструменти, които пестят време и вършат работата вместо теб, като Google Alerts например. Всеки път, когато някой напише статия за Free Sofia Tour, ние получаваме известяване и изпращаме благодарност и молба за backlink.

Пишем материали за блога си по интересни теми, които знаем, че се четат и други блогове и сайтове биха споделили, като например супер полезния списък с безплатни турове по света.

 

Как Free Sofia Tour впечатли световно гуру в маркетинга като Дейвид Миърман Скот?

Както и всеки друг гост на безплатните пешеходни обиколки, така и Дейвид Миърман Скот беше впечатлен главно от личното отношение, което проявихме към него. Знаехме, че ще идва в България и му изпратихме покана по няколко канала. Тъй като той професионално се занимава с маркетинг, решихме, че е особено удачно да използваме мрежи като Twitter и Facebook. Оказахме се прави, защото той веднага отговори положително. Това лично отношение често не изисква средства, но изисква време и е трудно да се мултиплицира. Затова нашите гидове преминават през тримесечно обучение и имаме над 20 човека в София и по близо 10 във Варна и Пловдив. За последното обучение в София кандидатстваха 45 човека, но избрахме само 9, които в момента вече правят страхотни обиколки и отзивите за тях са отлични.

 

Бихте ли споделили повече за Вашата тема на Интернет маркетинг с нулев бюджет“ 5?

Много често, когато говорим за „нулев бюджет”, пропускаме нещо, което е особено важно за интернет маркетинга – времето за подготовка, планиране и реализиране на плановете. Интернет предлага неограничени възможности за популяризиране на дадени продукти, но точно заради тази необятност на мрежата е необходимо да се отдели повече време за проучване кое ще работи най-добре за съответния случай.

 

И за финал…

Маркетингът в туризма е изключително важен, но също толкова важно е зад него да седи качествен продукт. Това са и двете основни цели на нашето сдружение – да популяризираме България като туристическа дестинация, но и да работим за подобряване на туристическото предлагане в страната – както като количество, така и като качество.

 

Бойко Благоев ще бъде един от шестимата лектори на петото издание на семинар “Интернет маркетинг с нулев бюджет”. Събитието ще се проведе на 30 януари 2013 в Интер Експо Център, София.

За повече информация и регистрация можете да посетите сайта на събитието –  Интернет маркетинг с нулев бюджет“ 5. Организатор е Web and Events.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване