01/26/13 04:00
(http://socialevo.net/)

Wikipedia става достъпна без интернет

Wikipedia става достъпна без интернет

Wikipedia става достъпна без интернет

Американската Wikimedia Foundation, която на практика е нестопанската организация, стояща зад проекти като Wikipedia, Wiktionary, Wikimedia Commons, Wikidata, Meta-Wiki и други, направи изключително интересна крачка. Според създателите на най-популярната свободна енциклопедия и Open Source платформа, Wikipedia, потребителите в интернет трябва да имат достъп не само до базова информация, но и до знанията, които са ни необходими, за да се усъвършенстваме. Това е причината Wikipedia да си партнира с мобилния оператор VimpelCom и по този начин да стане достъпна платформа дори без достъп до интернет.

Open Source платформата Wikipedia и нидерландския мобилен оператор VimpleCom, който е шести по големина в света, са сключили сделка, която ще позволи на множество потребители по света да достигнат до полезния източник на информация и без да им е необходима връзка с интернет. Това е част от програмата на Wikimedia Foundation, Wikipedia Zero, която има за цел да допринесе за споделянето на полезна информация, част от световната образователна система.

Мобилната компания VimpleCom се подвизава под имена на брандове като Beeline в Русия, Kyvstar в Украйна, Wind в Италия и Германия, Djezzy в Алжир, Mobilink в Пакистан, Banglalink в Бангладеш и други. На този етап платформата и мобилната компания ще огреят държави от Източна Европа, Азия и Африка, но за наше голямо съжаление България не е в това число. Ето и включените държави, които ще могат да достигат до Wikipedia, без да се нуждаят от интернет, а единствено трябва да са клиенти на компанията: Русия, Италия, Украйна, Казакхсатан, Узбекистан, Таджикистан, Армения, Грузия, Киргизстан, Камбоджа, Лаос, Алжир, Бангладеш, Пакистан, Бурунди, Зимбабве и ЦАР.

Снимка: Wikipedia

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване