01/26/13 03:51
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Зеленa салата с хрупкав бекон, ябълки и дресинг с камембер

Малко е раничко за зелени салати, но е раничко и времето да се затопля така лъжливо предпролетно в края на януари. Сега пак заваля сняг, както си му е редът всъщност, но в отминалите дни със слънце, топъл ветрец и чуруликащи птички ми дойде желанието за нещо различно от зеле, моркови и кисели мариновани зеленчуци. Така си устроих мимолетно пролетно тържество със зелена салата и паста с аспержи. Само десертът не можах да докарам съвсем пролетен, но и ароматът от консервираните диви  ягоди свърши добра работа за позаспалите ми от еднообразие сетива.

За десерта ще ти разкажа по-късно, защото първо ми се иска да представя успешната комбинация от продукти за салатата. Възможно е парчетата ябълки да ти заприличат на картофи, както смяташе Вальо през цялото време на снимките, до моментът, в който не опита салатата. Това объркване ми подсказа, че и с варени картофи ще се получи вкусно, но като че ли предпочитам ябълките, особено с дресинга със сирене. В него присъства ябълков сайдер за аромат, който може и да се избегне, но ако проявяваш интерес, повече информация за видовете, които се предлагат у нас може да прочетеш в блога на Пламен.

Беконът не е много, но е напълно достатъчен да придаде вкус и хрупкава нотка към свежата маруля и сладките ябълки. Освен това той ми напомня и че все още времето за активно приготвяне на зелени салати е далече. Когато се затопли, надали ще имам желание да го добавям в салатата си, но сега ролята му в комбинацията ми се струва идеална.

Зелена салата с хрупкав бекон, ябълки и дресинг с камембер

Адаптирано от книгата British Cooking.

Посочените дози са за 4 порции.

За салатата:

  • 30 мл зехтин (2 супени лъжици)
  • 50 г бекон, нарязан на тънки къси лентички
  • 1 ябълка, нарязана на кубчета
  • 1 глава маруля или същото количество смесени зелени салати
  • лимонов сок на вкус
  • сол и прясно смлян шарен пипер на вкус

За дресинга:

  • 150 г заквасена сметана
  • 15 мл ябълков сайдер (1 супена лъжица)
  • 50 г сирене камембер, нарязано на дребни кубчета
  • 1 чаена лъжица ябълков оцет

В тиган с незалепващо покритие, на умерен огън се загрява 1 супена лъжица зехтин. Добавят се лентичките бекон и се запържват за 3-4 минути или докато се зачервят и станат хрупкави. Разбъркват се периодично, за да се сготвят равномерно. Към бекона се добавят парчетата ябълки и се готвят 2-3 минути докато омекнат. Разбъркват се внимателно, за да не се раздробят, когато започнат да омекват. Отстраняват се от огъня и се оставят настрана.

За дресинга в малка тенджерка се смесват заквасената сметана, сайдерът, камемберът и оцетът. Загряват се на слаб огън като се разбъркват често докато сместа се загрее и сиренето започне да се топи. Сместа не трябва да завира, затова се следи силата на котлона. Трябва да се получи сос, като е възможно в него да останат парченца от кората на сиренето. Не е проблем да останат, но по желание може сосът да се прецеди. Охлажда се.

Марулята се измива под студена течаща вода и се подсушава. Накъсва се на парчета и се овкусява с останалия зехтин, лимонов сок, сол и пипер на вкус. Разпределя се в четири сервизни чинии. Върху марулята се разпределят беконът с ябълките. Салатата се залива с дресинга и по желание се поръсва с още прясно смлян шарен пипер.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Зеленa салата с хрупкав бекон, ябълки и дресинг с камембер е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 01/26/13 03:51 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/gDEHQwo5j8w/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване