11/17/12 07:52
(http://www.klassa.bg/)

Бургермания в Boom

Може ли да съществува гурме бургер? Отговорът е „да” и може да го откриете в Boom Burgers&steaks. Заведението се намира в самия център на София и ще ви изненада приятно не само с атмосферата си, но и с менюто.„Нашето меню е малко и ние смятаме, че така трябва да бъде. Искаме да сме най-добрите в това, в което сме се фокусирали, и да го правим по най-високите стандарти”, каза за „Монитор” управителят на заведението Кирил Георгиев. Тук феновете ще останат приятно изненадани от натуралния вкус на бургерите, който няма нищо общо с този на полуфабрикатите.„Ресторантът е ориентиран към американската кухня. Бургерите и стековете са основната част от менюто. Работим от шест месеца и вече постигнахме популярност сред почитателите на този тип хранене. Спряхме се на името Boom!, защото е лесно разпознаваемо и нашата цел е да го наложим на пазара”, разяснява управителят. Всичките бургери и стекове се приготвят от ирландско телешко месо Животните са подбрани само от една специална порода - Вlack Angus.Месото им не се замразява, а се съхранява  прясно в специална камера на температура 1 градус. „Нашите бургери са така наречените гурме. За разлика от веригите за бързо хранене, ние не ползваме полуфабрикати или замразени продукти. Единственото сладоледът, който използваме в шейковете”, обяснява Кирил Георгиев. И наистина шейковете ще задоволят и най-претенциозните клиенти. Изборът е богат - ванилия, ягода, банан, шоколад, Oreo. Винената листа също е доста голяма и точно това различава Boom Burgers&steaks от другите заведения.Може да опитате класически европейски и американски рецептиЧийзбургерът е от телешко месо в комбинация с разтопен отлежал чедър, синьо сирене или ементал. Специалният „Буум бургер” е с хрупкав пушен бекон и чедър, както и със специалния сос на ресторанта, чиито съставки се пазят в тайна. Телешко бон филе с карамелизиран лук и разтопен отлежал чедър присъства във „Филе бургера”. За вегетарианците също има изкушения. Патладжан на скара със запечено козе сирене, печени домати и рукола, полети със сос от сладки домати, е предложението на готвачите за вегетариански бургер. Ако пък не сте фен на хляба, може да си поръчате класически бургер без питка, гарниран със зелена салата. Салатата Boom е съобразена със здравословното хранене – тънко нарязано, леко запечено телешко филе, сервирано върху комбинация от зелени салати с червен лук и балсамов дресинг. Друга интересна салата е тази с козе сирене, запечено с мармалад от лук. Десертите също се приготвят на мястоАмерикански донъти, шоколадов пудинг и чийзкейк ще ви разтопят от удоволствие. Според сезона чийзкейкът е с домашно приготвено сладко. В момента е от круши. „Голяма част от клиентите ни са чужденци и това, което много ни радва, е, че по техни думи нашият ресторант като атмосфера и кухня ги връща в родината им”, доволен е Кирил Георгиев. Мястото на Boom Burgers&steaks е на “Кърниградска” №15, на 50-ина метра от бул. “Витоша”.
Малко история
Версиите за създаването на родителя на бургера са много. Равинът Хилел-старши, който живял през I век пр.Хр. и по време на Пасха ядял тънки питки, намазани със смес от счукани ядки, настъргани ябълки и подправки, се счита за таткото на сандвича. Други изследователи на хамбургера свързват неговия произход с монголския император Чингиз хан (XII в.). Войниците от непобедимата “Златна орда” се хранели с полусурово мляно месо, което по-късно в Русия станало татарски бифтек и постепенно по линията на международния културен обмен на запад се развило в хамбургер. Според най-разпространената версия сандвичът се ражда през Просвещението. Първото официално споменаване със собственото му име е от 1762 г. Името на това кулинарно достижение се свързва с личността на Джон Монтегю (1719-1792 г.), граф на Сандвич и първи лорд на Адмиралтейството. Според разкази на съвременници той бил страстен картоиграч и тъй като с часове не ставал от игралната маса, карал готвачите да му носят препечени филии с говеждо месо между тях. Така успявал да се храни, без да прекъсва играта. Неговите партньори явно харесали този навик и започнали да си поръчват “същото като Сандвич”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване