01/26/13 12:41
(http://nellyo.wordpress.com/)

Съд на ЕС: кратки репортажи

Стана известно решението на Съда по дело C-283/11 Sky Österreich GmbH/Österreichischer Rundfunk (ORF).

Директивата за аудиовизуалните медийни услуги  дава възможност на всички телевизионни оператори, установени в Съюза, да изготвят кратки новинарски репортажи за събития от значителен обществен интерес в случаите, в които отразяването на събитията е предмет на изключителни права.

Sky Österreich  излъчва по сателит кодираната цифрова телевизионна програма  Sky Sport Austria  и придобива изключителните права за отразяването  на австрийска територия на срещите от Лига Европа за сезони 2009/2010 г. до 2011/2012 г.

ORF (обществената телевизия) има правото да изготвя кратки новинарски репортажи.

Запитването  до Съда е дали Директивата за аудиовизуалните медийни услуги, доколкото тя ограничава възможността за финансова компенсация до разходите, пряко възникнали във връзка с предоставянето на достъп до сигнала, е съвместима с Хартата на основните права на Европейския съюз, която гарантира правото на собственост и свободата на стопанската инициатива.

Да. Съдът отговаря, че Хартата допуска това ограничение. Свободата на стопанската инициатива   може да бъде предмет на многобройни видове намеса на публичната власт, които са в състояние да въведат, поради причини, свързани с общия интерес, ограничения за упражняването на стопанската дейност.

Заключение на Генералния адвокат

Решение на Съда


Публикувана на 01/26/13 12:41 https://nellyo.wordpress.com/2013/01/26/ecj-15/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване