01/29/13 19:33
(http://ruslantrad.com/)

Сирия: активисти срещу радикалисти

Сирийският активисти Хусам ал Дехни в кампания срещу властите. Мирната съпротива е още жива. Снимка: AP

Сирийският активисти Хусам ал Дехни в кампания срещу властите. Мирната съпротива е още жива. Снимка: AP

От месеци има напрежение между местните активисти от координационните комитети и джихадистки бойци от войнствената организация Ал Нусра, които се отнасят с подозрение към онези, които не подкрепят милитаризацията на бунта в Сирия.

Също от месеци се засилват слуховете, че радикални групи, като Ал Нусра, имат дълбоки връзки с властите, заради появата им именно в момент, когато се говори за засилване на религиозните елементи и защото неведнъж пречат на автентичното съпротивително движение. Като следващия случай в град Саракеб, описан от New York Times.

На 24 януари, недоверието между активисти и джихадисти избухва в конфронтация. Маскирани мъже, за които се предполага, че са членове на Ал Нусра, нахлуват в офисите на две граждански организации в град Саракеб, като доказателство, че тепърва ще има проблеми между секуларистите, които са мнозинство сред опозиционерите, и малцинството на радикалисти.

Споровете тестват влиянието на джихадистките бойци и способността на гражданските опозиционни групи да се изправят срещу тях. Все по-важната роя на джихадистките батальони е притеснителна и тя не може да бъде неглежирана. Ал Нусра е толкова крайна организация, че дори беше включена в черния списък на Щатите. Сирийската опозиция е раздвоена относно групата: докато много антиправителствени активисти са против визията за ислямска държава и се оплакват от действията на радикалите, то добре снабдените с оръжие Ал Нусра печелят доверието на останалите бойци, заради победите си на фронта.

 Спорът в Саракеб започва, когато група маскирани мъже нахлуват в офиси на две организации, ръководени от местни активисти, нов културен клуб и офис за социални дейности. Във втория офис, където са отседнали датски журналисти и две гостуващи активистки, нападателите изземат флаери, които призовават ненасилие и съобщават на групата, че трябва да напусне града до изгрев слънце. Маскираните мъже били ядосани, казват свидетели, отчасти заради посещението на активистките, които не покривали косите си.

Местните хора в Северна Сирия традиционно са по-консервативни от други части на страната и нарастването на религиозната емоция с развитието на гражданската война, можеше да се очаква. Жените, посетили местната организация участват в група, която печата ръководство по етично поведение за бунтовническите бойци, цитирайки и Корана. Но тази практика не се харесва на по-религиозните групи, като Ал Нусра, които имат свой собствен прочит на свещените текстове.

Активисти от Саракеб са разярени от намесата на маскираните мъже в гражданските дела на местните комитети. Не закъсняха и реакции в социалните медии, като в един от постингите, написан от активиста Ахмед Каддур, Ал Нусра са описани като “шабиха”, термин запазен по принцип за проправителствените милиции. Но активистите продължават с още действия като отговор на нападението. Обръщат се към местния съд и над 40 души подават жалба. Те настояват маскираните мъже да бъдат подведени под отговорност от страна на местния военен съвет.

По-късно, членовете на Ал Нусра изпращат писма с помиритилен тон, като призовават за единство срещу правителството. Окуражени, активистите отиват крачка напред, като настояват за официално извинение от местния съвет и Ал Нусра и молят за предприемане на дисциплинарни действия срещу нападателите.

Въпреки, че са привърженици на мирната съпротива, членовете на местния координационен комитет са единодушни, че ако радикалисти доближат офисите им, ще бъдат нападнати.

На 25 януари десетки демонстрират срещу нападението, носещи постери срещу “маскираните мъже” и чуждестранните бойци в Сирия. Те скандират: “О, свобода, къде си?” Тероризмът е между теб и мен. О, свобода, къде си? Предразсъдъкът е между теб и мен.”

Подобни опасения и случки отекват из цялата страна. В източните предградия на Дамаск активисти съобщават за неприятности. Борбата между различни радикалистки групи осуетяват действията на комитетите, които се надяват Свободната сирийска армия да приема по-предпазливо чужда помощ, която може да помогне на крайни групи да застрашат светски настроените организации.

Местните активисти от координационните комитети, организиращи седмичните протести срещу властта, застават срещу навлизането на чужди бойци в редиците на бунтовниците и заявяват, че не искат да се отчитат на чужденци, а само пред сирийци. С това се добавя още един щрих към многото проблеми, пред които са изправени сирийците в своя бунт. Заплахата от привнесен радикализъм е реална и за момента истински действия предприемат единствено местните комитети, съставени от младежи, жертващи всичко, за да се противопоставят на репресията. Те нямат оръжия, патрони, ракети или танкове, а единствено себе си и идеите си за мирна съпротива.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване