01/29/13 16:14
(http://www.azcheta.com/)

Съветите на Франсоаз Долто: Когато се появи детето

„Когато се появи детето“ е компилация от съвети към радио слушатели, на чиито писма Фрасоаз Долто отговаря в едноименната си рубрика, излъчвана ежедневно по радио „Франс Ентер“. Независимо, че насоките й за отглеждане на деца са предоставяни в периода 1976 – 1978г., те и днес звучат съвсем актуално и носят същите смисъл и значимост.

Темите, по които известната психоаналитичка коментира, са многообразни и обширни – от появата и първите години на малкия човек преминават през отношенията му с братя, сестри, родители, роднини, засягат периода на съзряване, разглеждат предизвикателствата в училищна възраст и дават насоки за сексуалното възпитание на подрастващите.

Препоръчвам книгата като полезно четиво за родители и за всички, пряко свързани с процесите по отглеждане и възпитаване на деца. Убедена съм, че всеки читател ще открие отговори на свои въпроси и дилеми по темата, която лично го вълнува. Стилът на Франсоаз Долто е категорично-убеждаващ и все пак, дори някои бащи или майки не винаги да са склонни да приемат нейното мнение, винаги ще открият нещо върху което да поразмишляват. А самата авторка от своя страна също е склонна да приема различни от нейните предложения за решаване на предизвикателни лични казуси и с радост и одобрение приема алтернативни решения, когато са работещи. Затова и в книгата има споделен практически опит на различни родители, едни стриктно следващи нейните теории, други – недотам приели категоричното й експертно мнение, но постигнали успешни резултати по свой собствен начин.

„Когато се появи детето“ ни отправя посланието, че ролята на всички, пряко ангажирани с процесите по отглеждане, възпитание и взаимодействане с деца, е да експериментират – да се вслушват в професионалните съвети, но да не пренебрегват и вътрешния си глас, а да се съобразяват със своята конкретна ситуация и да отчитат особеностите на своите уникални деца.

Ревюто е публикувано първо в "Зона за възрастни" на сайта "Детски книги".

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване