02/05/13 11:32
(http://ruslantrad.com/)

Историята на един обикновен египтянин на име Хамда

Поредният случай на брутално полицейско насилие в Египет.

Поредният случай на брутално полицейско насилие в Египет.

Хамда Сабер се превърна в най-известния и противоречив гражданин на Египет през последните два дни. Мъжът спечели световна слава, след като беше заснет в най-унизителните моменти в живота му, когато е пребит нечовешки от полицията и влачен гол по студените улици на Хелиополис. Клипът с тези кадри обиколи земното кълбо, за да покаже нещо фрапиращо. В Twitter с хаштаг #Hamda се споделят емоции около случая. Този пореден случай на полицейско насилие в Египет още повече нагнетява и без това напрегнатата обстановка в страната и още нещо – допълнително разрушава доверието в институциите и тяхната воля за реформи, ако изобщо е имало някога такава.

Хамда Сабер е обикновен гражданин, който не е участвал в протести. Бил е в района, в който са го пребили, заедно със семейството си – жена си и дъщеря си. Очевидно на семейството е станало интересно какво се случва по улиците и отиват да проверят, за да се окажат на неподходящо място. Когато полицията започна да отблъсква протестиращите, хората се разпръскват навсякъде и настава хаос.

Петък, 1 февруари

Хамда Сабер се появява като напълно неизвестен и гол гражданин, докато е пребиват безмилостно от силите за сигурност. Той бива задържан по време на сблъсъците. Тогава обществото не знае името му. Неговият племенник и семейството му го разпознава.

Събота, 2 февруари

Обществото вече научава името на Хамда Сабер. Рано сутринта на 2 февруари, съпругата му говори в ефир по телефона с ONTV. Разговорът е странен – провежда се от полицейската болница и издекларира, че “Хамда е наред и полицията се отнасят с нас изключително добре.”

Малко по-късно, семейството на Хамда и адвокати по човешките права се опитват да достигнат до него, но полицията им отказва достъп. По радио Misr се обажда загрижен гражданин, който заявява, че видял от 8 етаж как Хамда се съблякъл преди да бъде арестуван от силите за сигурност. (!?)

В следобедните часове на 2 февруари Хамда се появява по националната телевизия в защита на МВР и твърди, че полицията, която го влачи по улиците, всъщност го спасила от протестиращите, които го били нападнали и го съблекли. Следват благодарности към Министерство на вътрешните работи и усмивка на камерата.

Няколко часа по-късно, Ранда, дъщерята на Хамда говори за първи път по медиите. Посочва, че е била с баща си, когато полицията ги нападат и, че МВР е изнудвало семейството им и това е причината Хамда да обвини протестиращите.

По друг канал, Dream TV2 Ахмед, синът на Хамда, казва, че “ако искате да знаете истината, помолете да го прехвърлят от полицейската болница.” В същото време по MBC Misr вече се разбира, че мобилният телефон, от който говори жената на Хамда на живо по ONTV е мобилен на служител от отдела “Връзки с обществеността” в Министерството на вътрешните работи. Последват още няколко интервюта с Ранда Сабер, в които тя повтаря, че са били сплашвани.

Следва изключителен момент: конфронтация между Хамда и дъщеря му Ранда по телевизията в неделното шоу на Амър Адийб. Ранда говори по-рано с Амър в шоуто. Но Хамда обвинява телевизионните предавания, че са платили на дъщеря му, за да говори лъжи и, че тя не е била с него. Следват думи между баща и дъщеря:

Ранда: Ти лъжеш, татко, те те принуждават да правиш това. Бях с теб.

Хамда: Ще те запаля, когато се върна у дома, ти не си повече моя дъщеря. Не беше с мен в онази нощ.

Неделя, 3 февруари

Хамда Сабер признава, че е бил пребит и съблечен.

Съжалявам пред всички, че трябваше да лъжа, защото се отнасяха много добре с мен в болницата. Казвам истината сега, защото семейството ми и хората в Матария и Горен Египет ме избягват. Те са тъжни заради това, което се случи с мен. Извинявам се на тях и на протестиращите.

Можете ли да си представите размера на сплашването, на което е бил подложен този човек? Сега ислямистите намират, че Хамда Сабер е от “децата на Мубарак”. Искат да оправдаят атаката по всеки начин, без да осъзнават, че така се превръщат в членовете на свитата на Мубарак, които измъчваха ислямисти в миналото.

Хамда е обикновен човек, който е бил сплашен два пъти: когато е пребит насред улицата и, когато е принуден да лъже по медиите. Сабер идва от Горен Египет и живее като всеки от работническата класа в страната. Има стая, в която живее със семейството си и дели обща баня със съседите си, в общност, която рядко е показвана по медиите, освен в новини за престъпления.

Това, което се случи на Хамда е огромна обида за мъжествеността и честта му. Отделно, че е нарушаване на човешките му права. Психиатърът д-р Манал Омар коментира, че усмивката, която Хамда показва по медиите е начин да се отърве от унижението и реалността.

Карикатуристът Ашраф Хамди изобрази усмивката на Хамда Сабер.

Карикатуристът Ашраф Хамди изобрази усмивката на Хамда Сабер.

Хамда е обикновен човек, на който постоянно му се налага да “ходи по ръба”, за да оцелее и да избегне проблемите. Сега, изведнъж се озовава в центъра на общественото внимание, борейки се с ужасяващата машина на полицията, без никаква помощ отвън. Той е египтянин, който търси по-добър живот от крайната бедност. Сам по себе си представлява истинската причина, поради която избухна египетската улица на 25 януари 2011 година.

Хамда Сабер не знае кои са основните човешки права, нито ги разбира. Той е от тази прослойка в Египет, в която човешки права не съществуват. Днес медиите в Египет ще се съсредоточават върху жълтините в страната, но дано не забравят случая на Хамда. Да, протестите в Порт Саид не са пренебрегване, но Хамда Сабер показва нещо много важно. Историята му изобилства от детайли, които са пряко отражение на социалните и политически проблеми в Египет.

Страшното е, че и днес има стотици като Хамда, които са измъчвани зад затворените врати на полицията и, които няма да изкрещят никога.

Постингът е превод на публикацията на египетската блогърка Зейнаб Мохамед в Egyptian Chronicles. С някои допълнителнителни думи от мен.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване