02/06/13 08:20
(http://ivanbedrov.com/)

Горещият картоф вече е предаден

Поне за ден лицето на вътрешния министър Цветан Цветанов се превърна в лого на България. Това изобщо не е шега – 24 часа преди заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) световните медии публикуваха очакванията си за това какво ще каже именно българският министър на вътрешните работи. 24 часа след края на КСНС думата „България“ е в заглавията на световните медии, а под заглавията има снимка точно на Цветанов. С изявлението, което свърза атентата в Бургас с шиитската радикална групировка Хизбула, България на практика се отдръпна от най-осветената част на световната политическа сцена, където не попадна по собствено желание. Поставиха я тези, които организираха и извършиха атентата на 18 юли 2012 година в Сарафово.

Какво знаем до момента: 

  • разследването е постигнало сериозен напредък, според президента Росен Плевнелиев

  • установена е съпричастност на трима души и тримата са били с фалшиви документи от Мичиган, САЩ

  • двама от тях са идентифицирани като граждани на Австралия и Канада

  • двамата са били част от военното формирование на Хизбула, освен това има данни „за финансиране и съпричастност към Хизбула“, според Цветан Цветанов

Най-важният факт обаче е, че разследването все още не е приключило, т.е. твърде рано е да стигнем до отговор на същинския въпрос – Истина ли е това, което ни казват? За момента всяко съобщаване на информация по случая не може да бъде нищо друго освен политически ход. Затова можем да разсъждаваме предимно за политическите последици.

Какво следва:

Най-сериозната политическа последица е, че прожекторите вече са насочени не към София, а към Брюксел и Вашингтон. Чакането, за това какво ще каже България, приключи. От тук нататък е работа на лидерите на най-големите страни в Европейския съюз да постигнат или да не постигнат съгласие за обявяването на Хизбула за терористична организация. Ливанската шиитска групировка вече е обявена за такава от правителството на Холандия, а Великобритания официално приема военното й крило за терористи.

Американската дипломация ще продължи опитите да убеди европейските си партньори, че Хизбула трябва да бъде обявена за терористична организация. Конгресът прие още на 1 януари резолюция, която призова ЕС да постави групировката в черния списък, за да не може да използва територията на Европа за набиране на средства и членове. Известни са и резервите на Франция и Германия към подобно действие – първите се страхуват да не изгубят влияние в Ливан, вторите се страхуват от над 900 активни членове на Хизбула на своя територия. Думите на Цветан Цветанов от София вероятно ще засилят едната и отслабят другата позиция, но този разговор вече е между Оланд, Меркел, Камерън, Обама и компания. За добро или за лошо, България излиза от него.

Близкото бъдеще трябва да покаже и дали са били преувеличени няколко популярни твърдения:

Първото е, че точно България вкарва Хизбула в терористичния списък – Нека не се надценяваме. Още през 2005 година Европейският парламент прие резолюция, с която призова Съвета да обяви Хизбула за терористична организация. Призова и правителствата на 25-те страни-членки (България и Румъния се присъединиха от 2007 година) да включат групировката в своите черни списъци, заради „ясни доказателства“, че Хизбула извършва „терористична дейност“. Две години по-рано, през 2003 година, подобно решение Европейският съюз взе по отношение на палестинската Хамас. Преди дни пък координаторът на ЕС за борба с тероризма заяви в прав текст, че обвиняването на Хизбула за атентата в Бургас не е достатъчно, за да гарантира включването на организацията в черния списък. България очевидно се превърна в част от тази история, но нито е нейното начало, нито е нейният край.

Второто популярно твърдение е, че след изявлението на Цветанов, се увеличава рискът България да се превърне в мишена за терористи. Тъжната констатация е, че дори и преди тези думи, България вече е мишена за терористите. На територията на страната беше извършена самоубийствена бомбена атака, която погуби 6 души. Атаката уби и гражданин на Европейския съюз – българина Мустафа Кьосов. Нека не си затваряме очите – България вече е мишена за терористите. И няма как тепърва да се превръща в нещо, което вече е.

И най-тревожно звучащото твърдение е, че с това изявление на практика България ще започне нова война в Близкия изток. Вероятно точно това опасение накара президента Росен Плевнелиев да каже веднага след заседанието на КСНС, че дипломатическите и икономическите средства за разрешаване на конфликтите не са изчерпани”. Идентифицирането на Хизбула като основен източник на заплаха в Близкия изток вероятно ще бъде улеснено от междинните заключения на българското разследване. Отделен въпрос е дали това може да бъде достатъчен повод за нещо повече.

Най-трудно изглежда ще бъдат разсеяни съмненията, че България беше подложена на огромен външен натиск, за да стигне до разпространените по цял свят заключения. Понякога натискът беше дори публичен, беше и двупосочен – САЩ и Израел очакваха директно назоваване на Хизбула, Франция и Германия очакваха по-мека формулировка. Всяка от позициите носи след себе си и рискове, и въпроси. За съжаление единствената печеливша позиция в тази ситуацията е… атентатът изобщо да не се беше случил. 

в.”Труд

снимка: Йордан Симеонов, “24 часа

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване