02/08/13 06:50
(http://www.azcheta.com/)

Изложба за годишнина на Жул Верн показва рядка негова книга за България

В деня, в който се навършват 185 години от рождението на Жул Верн – 8 февруари, в регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе ще бъде открита изложба в чест на френския писател, съобщава официалният сайт на културната институция. 

В експозицията ще бъде изложено и едно от изданията на малко известния у нас роман на Верн „Дунавският лоцман“, отпечатано през 1991 г. от Издателска къща „Братя Матееви“ – Бургас. Книгата излиза през 1908 г. – три години след смъртта на писателя, а главният герой е от Русчук, участник в Априлско въстание и Руско-турската освободителна война. 

До 28 февруари посетителите на библиотеката ще могат да видят още редки издания на произведения на писателя и публикации за живота и творчеството му на български, руски и френски език. Между най-ценните експонати са поредица романи на Жул Верн, отпечатани в Москва през периода 1897 - 1898 г. в типография "Высочайше утвержд. Товарищества И. Д. Сытина". Илюстратори на тези ценни издания са известните графици Едуард Риу, Емил Байар, Анри де Монто, Алфонс Ньовил, Фера.

Жул Верн е роден на 8 февруари 1828 г. Автор е на 65 романа, 40 пиеси, оперни либрета, повести и разкази, както и на шестомната „История на великите пътешествия и великите пътешественици“, припомнят от русенската библиотека. Превеждан е на 148 езика. Той е един от създателите на жанра научна фантастика и е любим на няколко поколения с безсмъртните си "Децата на капитан Грант", "Двадесет хиляди левги под водата" („Капитан Немо“), „От Земята до Луната“, „Пътешествие до центъра на Земята“, "Тайнственият остров" и др.

 

 

185-годишнината от рождението на френския писател
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване