02/08/13 16:57
(http://ruslantrad.com/)

Тайна база за безпилотни самолети на САЩ в Саудитска Арабия?

Снимка на базата - през Bing Maps (натиснете за по-голям размер)

Снимка на базата – през Bing Maps (натиснете за по-голям размер)

Сателитни снимки показват отдалечена писта, дълбоко в пустинята на Саудитска Арабия. Може би това е тайната база на САЩ, която репортери разкриха по-рано тази седмица. Хангара на базата има забележителна прилика с подобни сгради в американски бази за безпилотни самолети на други места по света. А също така и отдалеченото място – десетки километри от най-близката магистрала и още повече от най-близкия град.

Според публикации на Washington Post и The New York Times, САЩ са изградили базата си в Саудатска Арабия преди около две години. Първата смъртоносна мисия, стартирала от там, е през септември 2011 година: удар върху Ануар ал Аулаки, член на крилото на Ал Кайда в Йемен, с американски произход, разположен в близост до границата със саудитското кралство. Оттогава САЩ провежда десетки атаки с безпилотни самолети по цели в Йемен. Новинарските агенции в крайна сметка разбират за базата, но се съгласяват да не публикуват информация – част от неофициалното споразумение с администрацията на Обама, който твърди, че разкриването на местоположението на базата, дори и с общи приказки, може да изложи на риск националната сигурност на САЩ. Във вторник, обаче, това наложено върху информацията ембарго, се разби.

Разположение на базата. Снимка: Bing Maps

Разположение на базата. Снимка: Bing Maps (натиснете за по-голям размер)

Снимката на летището, на разположение в Bing Maps, е почти невъзможно да се открие случайно. При нормална резолюция, сателитните снимки показват пясъчни дюни и нищо друго. Само при по-близък поглед може да се разкрие пистата. В картите на Google може изобщо да не се забележи.

Изображенията показват три хангара, заобиколени от сгради. Всяка от тях е с дължина повече от 150 метра и широчина 75 метра. Напълно достатъчно, за да бъдат държани вътре безпилотни летателни апарати Predator и Reaper. Хангарите са малко по-големи, макар и със сходна форма с тези в Кандахар, Афганистан.  Shamsi Air Field в Пакистан, която някога е съхранявала безпилотни самолети на САЩ, има три хангара, не един както в саудитската база.  На снимките не се виждат безпилотни апарати, но двама бивши американски разузнавачи съобщават на Danger Room, че са сравнително сигурни, че това е базата, разкрита от медиите преди дни. И двамата военни са впечатлени от начинът на построяване на базата в пустинята, известна сред местните като “Адът”. Най-близката магистрала е поне на 400 километра.

Три писти са видими на снимките, две са достатъчно големи за безпилотни самолети или лек самолет. Третата писта е в процес на изграждане и е значително по-дълга и по-широка. С други думи: съоръжението е в процес на изграждане и разширяване, за да могат да кацат и по-големи самолети.

Изграждането е бързо. Когато един от сателитите на Digital Globe прелита над региона на 17 ноември 2010 година, няма и следа от летището. На 22 март 2012 година, вече има съоръжения.

Ако тези снимки се окажат на тайната база на САЩ за безпилотни самолети, то няма да е първото тайно американско летище, разкрито по подобен начин. През 2009 година, например, сенатор Даян Файнстийн случайно разкри, че САЩ имат безпилотни самолети на пакистанска територия. The News of Pakistan бърза да рови из архивите на Google Earth, за да открие безпилотни летателни апарати Predator, разположени на писта недалеч от военновъздушната база Якобабад в Пакистан – едно от петте летища в страната, използвани за безпилотни атаки. Снимките показват, че пакистански служители участват активно в американската кампания за разполагане на безпилотни самолети, въпреки обществения дебат и стачките. Дотогава участието само се подозира. Но общественият натиск и разкритията карат САЩ да се оттегли от някои от базите. Досега реакцията към саудитската база е сравнително малка. Американските сили официално се оттеглиха от Саудитска Арабия преди години.

Разкритията около поредната база за безпилотни самолети е част от поредицата разкрития, които придружават номинацията на Джон Бренън за директор на ЦРУ. Бренън понастоящем е съветник в Белия дом по въпросите за тероризма и е отговорен за много мисии с безпилотни самолети.  В изслушването му Бренън беше попитан няколко пъти за базата в саудитската пустиня.

В допълнение към разкритията около базата за безпилотни самолети, изтекоха документи от Министерство на правосъдието, отнасящи се до критериите на администрацията на Обама за “елиминиране” американски граждани, които бяха пуснати от NBC News. Документите твърдят, че решение от “информиран и на високо ниво официален служител” може да маркира смъртта на американец, независимо дали има ясни доказателства или не, че се готви атака към лица и интереси на САЩ (вижте в .pdf).

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

Политиката на САЩ за удари с безпилотни самолети е много оспорвана и критикувана не само извън страната, но и в Щатите. Според изследване, от юни 2004 година до средата на септември 2012 година, убитите в Пакистан при удари с безпилотни самолети са 3 325, от които над 800 са цивилни, включително 176 деца. В Йемен само при една атака през септември 2012 година, загиват 26 цивилни.

По материали на Wired, NBC и CNN. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване