02/18/13 08:52
(http://ivo.bg/)

Ляво злорадство, десен джоб-това е ефектът от Борисовото управление

Парадоксално, но когато крадецът вика „дръжте крадеца” може и да е прав. Това се случи тази сутрин с вопъла на яркия представител на енергийното лоби в червените среди Петър Курумбашев, който в студиото на Би ти Ви се скара на Би Ти Ви, че не са показали как демонстрант гори американското знаме в центъра на София по време на неделния протест срещу…

Срещу какво, всъщност е протестът- само за цените на тока ли? Това е големият въпрос, защото високите сметки за домашното потребление на електроенергия само подпалиха микса от тлеещия отдавна гняв, който като дълго трупан природен газ в канализацията на българските градове избухна от една електрическа искра.

Но да се върнем към парадокса за крадеца и неговото злорадство. Да, Курумбашев е прав в частта, че горенето на американското знаме е напълно нов символ и си заслужава анализа. За всичките 23 години на т.н. преход бяха горени какви ли не символи, най-вече комунистически, но американско знаме не си спомням някой да е горил по простата причина, че България не беше колония на САЩ, а на СССР, когато самият Съветски съюз реши да се оттегли организирано и да предаде властта в София на следващия ешелон надзиратели на съветското влияние. Те и в момента търкат и лъскат като своя бащиния стърчащата символика насред столицата ни, готвейки се за поредния жест на преклонение пред съветското наследство в окупираната, а после и контролирано „европеизирана” България, планиран за 23 февруари.

Да не припомням как се стигна дотук ( след две правителства на безпринципни коалиции), но е факт, че именно при управлението на Борисов, който (зло)употреби безцеремонно с „американската карта” за целите на едноличната си власт, стигнахме до положението реваншистите да злорадстват, че най-после и у нас пламна едно американско знаме. И ние станахме „като света”, където ислямисти, популисти, чегеваристи и др. подобни изразяват с подобен акт своя бунт към лидерството на една държава в ролята й на универсалното зло за възмутените от какви ли не бедствия и провали бунтари.

Браво на Борисов, който се репчи, че винаги побеждава! Победи и в това отношение. Той направи всичко, за да обърне тенденцията в полза на онези, които най-вероятно ще го свалят от власт на задаващите се избори (предсрочни или не).

Наскоро имах възможност да предрека бумеранговия ефект на антиамериканизма по заслуги на Борисов в разговор с американски държавни служители и те май не ме разбраха ( или поне не дадоха вид да се съгласяват). Е, сега ще ме разберат. И на тях да им е честит Борисов, след когото ще трябва върнем разговора за ценностите и ориентацията на България, както и за координатната система ляво-дясно в политиката на изходната точка от началото на въпросния преход, но този път защитниците на европейското, западното, американското ще бъдат в отбранителна позиция.

Да се готви за горене европейското знаме. То е още по-подходящо като изразно средство, способно с пламъците си да озари пътя назад през управлението на Гражданите за ЕВРОПЕЙСКО развитие на България. Тогава, може би, гражданите от Европейската народна партия, които толкова конюнктурно прегърнаха туловището на българския автократизъм и с това го поощриха да доведе България до сегашния драматичен развой на събитията, ще проумеят също на кого и на какво са заложили в България.

Радост и облекчение, разбира се, цари в Москва. Там много добре знаят, че Борисов спекулира и е толкова „американски човек”, колкото е и десен политик. Но с удоволствие ще натоварят потъващите му гемии с още идеологически баласт в името на своята доктрина за проникване и укрепване на руското влияние в податливата почва на европейското мочурище България. И току-виж предложили да ни спасяват ( от себе си) отново: например с натиск за размразяване на АЕЦ „Белене” в името на работните места и „евтиния ток” в светлото бъдеще. На размразения продукт, от който намирисва отдалече на мечи капан, с адски ситни букви отдавна е написано „преди употреба прочети данните за страничния ефект от консумацията му”, но кой шаран чете изобщо, когато на кукичката има стръв за задоволяване на глада тук и сега!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване