02/22/13 08:53
(http://psabev.blogspot.com/)

Левичари и десничари

handsВ световен мащаб съотношението левичари:десничари е 10:90. Сред над 100 от читателите, гласували в блога ни, то е 14:86.

А може ли да си по средата? Може!
Научих една нова дума – амбидекстър: човек, който си служи еднакво добре и с двете ръце. Амбидекстърът е изключително рядко срещан човек и се различава от миксирания тип по следното:

Миксираният тип върши част от нещата по-добре с лявата ръка, а друга част – по-добре с дясната… Например, пише с дясната, но хвърля топка по-добре с лявата. Амбидекстърът на теория може еднакво добре и да пише, и да хвърля топка с двете ръце.

Проучвания сред 100 000 студенти показват, че левичарите са по-добри в математиката, музиката и архитектурата. Десничарите пък четат и пишат по-бързо. Особено за писането е абсолютно логично при писане отляво надясно, защото закриват това, което са написали.

Доказано е и че левичарите имат предимство в спортове като тенис, тенис на маса, крикет, бадминтон и фехтовка. По-слабо видимо е при бокса, джудото, борбата, футбола и волейбола. Това е лесно обяснимо – в световен мащаб, всеки десничар се сблъсква с 90% десничари и 10% левичари. Но и всеки левичар се сблъсква с 90% десничари и 10% левичари. Накратко, всеки спортист е 9 пъти по-опитен срещу десничари, отколкото срещу левичари. При това положение, когато десничар и левичар застанат в директен сблъсък, при който активната ръка има значение, се очаква левичарят да има девет пъти повече опит срещу десничаря.

Каквато и да е ориентацията на човека, доказано е, че тя започва още от зародиш. Обществото от години е заклеймило левичарите като хора, които правят нещата по погрешен начин. Някои учители в началното училище се опитват да “превъзпитат” децата да пишат с дясната ръка, защото така е “правилно”.

Според християнската религия лявата страна символизира ада, т.е. слизането на Христос в ада, а дясната символизира възкачването му отдясно на Отца. Дори в руския и английския “десен” и “правилен” се описват с една дума – “right”, “правый”…

От друга страна, всички знаем, че лявата страна на тялото се ръководи от дяснатам половина на мозъка :-) Накратко – единственото важно нещо е да можете да различавате ляво и дясно.



Сподели тази публикация:DiggFacebookGoogle BookmarksemailLinkedInMySpaceTechnoratiTwitterLiveRSSOrkutSlashdotYahoo! Buzz

Публикувана на 02/22/13 08:53 http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/VO6Lmh86vlo/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване