02/25/13 08:54
(http://socialevo.net/)

7 стъпки за ефективна комуникационна стратегия

ефективна комуникационна стратегия

 

7 стъпки за ефективна комуникационна стратегия

„Комуникационна стратегия“ – съчетание от думи, което изглежда сложно, но всъщност е просто, разбираемо, достъпно. Или не е точно така… Решихме да го разшифроваме, за да стане по-близко на българския бизнес. Може да го срещнете под много форми: „стратегически комуникации“, „интегрирани маркетингови комуникации“, „дългосрочни комуникации”. Всяка от тях е с лек разграничаващ оттенък, но като цяло съдържанието е едно.

„Живей за мига, пък да става каквото ще!“

Тази фраза може да звучи красиво, но за бизнеса е провалящ начин на мислене. Виждали сме български бизнеси, които са прекратили съществуването си, защото нямат дългосрочно виждане за развитие, не познават начина, по който ще насочат комуникациите си към правилните целеви групи от клиенти с точните послания. В ерата на динамиката и голямата конкуренция става все по-належащо да знаем какво е комуникационна стратегия и защо тя е важна за бизнеса.

Голямата картина движи напред

В основата си комуникационната стратегия рисува голямата картина, която насочва бизнеса как да увеличава продажбите си; как да се развива и разраства; как да бъде „в крак“ с тенденциите, но и как „да бъде себе си“. Тя е рамката, в която бизнесът се движи към точните потенциални клиенти – той говори на техния език, присъства там, където са те; образова ги да правят информирани избори. Тази рамка обаче постоянно търпи промени и приема форми, които са адекватни на бързопроменящите се тенденции.

Седем важни стъпки за изграждане на комуникационна стратегия:

1. Разбиране на пазара. Това е базата, на която стъпваме. Кои са основните ви конкуренти, какво правят те, къде го правят; кое пречи на успеха, в който се целите; какво е пазарното ви влияние към момента – как са продажбите ви, познават ли марката, какво мислят за нея…; как се променя пазарът, какви са тенденциите на промяна.

2. Цели. Тук ключово е определянето на краткосрочни и дългосрочни цели в посоки продажби и комуникации; каква тактика ще се използва за постигането на тези цели; как ще измерите постигнатото. А едно от най-важните неща е целите ви да са реалистични.

3. Оценка ресурси. Трябва да сте наясно с бюджета и сроковете, в които искате да реализирате целите си; кои са вашите силни и слаби страни; с какъв човешки ресурс разполагате. 

4. Подходящи канали. Кои са подходящите канали; какъв опит имате дотук; кои медии са били най-ефективни; как сте стигнали до целевите си клиенти; видели ли сте реални резултати? Не всеки канал на комуникация е подходящ за всеки бизнес. Ето защо е важно да познавате добре спецификите. Предстои да пишем повече по тази тема. 

5. Точни послания. Какво ще комуникарате? Как? Какво искате да кажете? На кого? Всяка група от потенциални клиенти има определени схващания за живота, поведение, разбирания. Използва специфични думи и изрази. Ако искате да бъдете забелязани, чути и избрани, тогава ще трябва да намерите точните думи, с които да предизвикате вниманието към себе си. Докато се стигне до този момент от комуникационната ви стратегия, се изминава дълъг път на разучаване на навиците на потенциалните ви клиенти. 

6. Интегриране на каналите. Това е професионализмът –  да извлечете максимум полза от своя бюджет и да увеличите ползите от комуникацията в бизнеса си. В днешно време никой бизнес не използва само един или два канала на комуникация. Бизнесите присъстват на възможно повече места: социални медии, блогове, събития, изложения, дегустации, промоции, традиционни медии. Всеки комуникационен канал има смисъл сам за себе си, но силата идва, когато няколко канала на комуникация се обвържат така, че да подсилят взаимно съдържанието си. Тогава 1+1 не е равно на 2, а на 100. В следващи публикации ще разгледаме защо ефективността така трастично нараства.

7. Оценка на резултатите. Оценявайте, преценявайте и подобрявайте! Анализът е много важна част от комуникационната стратегия! Той ни дава отправна точка за подобрения в постоянно променящата се среда.

Разшифроването на тези седем стъпки изисква време, усилия и посвещение: дълъг процес, който се отплаща подобаващо. Добре е да преминете през всяка от тези стъпки със специалисти, за да фиксирате точните подходи и заедно да определите какви резултати може да очаквате след прилагането на комуникационната стратегия. След като се изминат тези седем стъпки, следва детайлен план за действие. 

Ще продължим да дискутираме конкретните стъпки около създаването и реализирането на комуникационната стратегия. Ще навлезем в повече детайли и ще дадем примери. Ще се радваме на вашите въпроси и коментари!

 

Снимка: MediaStart

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване