12/01/10 14:22
(http://vasvalch.com/)

Съвети по дигитален маркетинг от Херман Сакристан

targetМиналата седмица се проведе Digital Marketing Seminar с лектор German Sakristan. Херман определено е интересен човек, дори ако изключим от уравнението годините му професионален опит и поста Мениджър Бизнес Развитие в Kodak. И въпреки че темата на семинара бе формулирана по посока на дигиталния маркетинг, всъщност лекторът се фокусира върху маркетинга на стратегическо ниво – защото добре изградената стратегия може да бъде гъвкава в тактическо отношение и пак да успява. Тук ще започна първия от три поста с уроци от семинара – предпочитам да не ви отегчавам с километрични постове.

Въведение: Говорете по-често с потребителите

Заглавието на презентацията беше “Good Products Don’t Sell Themselves”. И това е факт – зад успешните продажби почти винаги се крие и доста добра комуникационна стратегия. Според Херман това е особено важно днес заради все по-сериозното влияние на три основни фактора: продуктите стават все по-еднакви във функционално отношение, превръщат се в commodities (неотличими ежедневни стоки?), а конкурентите стават все повече и все по-активни. Лекторът започна с акцент върху променливите правила в маркетинга: „Ако ви дам съвет, вие ще можете да ми посочите поне един случай, в който той няма да е ефективен”. Затова ключов фактор за комуникацията е персонализацията: да кажеш точното нещо на точния човек в точния момент може да ти помогне в продажбите. И тук идва едно допълнение: за да бъде комуникацията ви възможно най-ефективна, трябва да комуникирате с потребителите си по-често от конкурентите. Дори и да имате сходен продукт, можете да се диференцирате с начина, по който комуникирате.

Еволюция на маркетинга

Продуктивността на комуникацията не трябва да се измерва със скорост или количество, а с качеството на контакта, напомни Херман. Той направи и много интересен преглед на еволюцията на комуникациите. В миналото при липса на технологични решения доминира комуникацията 1-към-1. С развитието на печата, радиото и телевизията стигаме до времето на масовата комуникация. Докато този подход е нов и непознат, той работи: за справка се върнете към Америка от 50-те и 60-те години, когато телевизията е решаваща за продажбите. Но с времето аудиторията се насища и спира да възприема посланията. Какво правят маркетолозите? Започват да „викат” – заливат публиката с все повече рекламни съобщения. Това доведе до два резултата: хората спряха да слушат, игнорираха съобщенията, а когато ги чуват, не им вярват – всеки им казва същото. Затова с появата на онлайн маркетинга, социалните медии и възможността за персонализиране на посланията се върнахме към междуличностната комуникация. Днес основна цел на маркетинг-екипа е да даде повече причини за покупка, тъй като знаем, че потребителите купуват поради различни мотиви. Комуникацията трябва да е максимално персонална. Или, както каза Херман, „If I’m buying from you, make sure you call me by my name.” Защото пазарът днес е непредсказуем, много променлив и конкурентен, а лоялността на клиентите ви никога повече няма да бъде даденост.



Още по темата:

  1. Digital Marketing Seminar с Герман Сакристан
  2. Маркетинг – работа за завиждане!
  3. Гауда, бекон или хранителен маркетинг

Публикувана на 12/01/10 14:22 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/OtfHAJW_3DM/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване