02/28/13 13:42
(http://www.azcheta.com/)

Истински писател ли е Касъл?

castleЧували сте за филм по книга. Чували сте и за книга, написана по касова лента. Какво ще кажете обаче да държите в ръце книгата, чийто автор е главният герой в телевизионен сериал и която е част от сюжетната линия? Е, това е „Жега“ от Ричард Касъл. Да, същият – чаровният писател от едноименния сериал на ABC, излъчван и у нас.

Екранният Касъл – в ролята Нейтън Филиън, е преуспял автор на криминални романи, който е „убил“ главния си герой Дерик Сторм и е изгубил вдъхновението си. Историята започва със срещата му с красивата Кейт Бекет (Сатана Катик) – детектив в нюйоркската полиция, която разследва убийства, направени по книгите на Касъл. Използвайки връзките си, той е зачислен към нейния екип и заедно започват да разследват престъпления. Кейт става негова муза и го вдъхновява за създаването на образа на Ники Хийт (Nikki Heat, от англ. heat – „жега“) и поредицата за приключенията на сексапилната полицайка и досадния репортер Джеймисън Руук.

Брилиантният ход на ABC да пуснат книгата, която Ричард Касъл пише в сериала, им донася голям успех. „Жега“ дебютира на 26-та позиция в класацията на бестселърите на Ню Йорк Таймс и достига до 6-то място само за четири седмици. Но от екипа на „Касъл“ не се задоволяват само с издаването на първата част от поредицата за Ники Хийт. Както и в сериала, романът е последван от още три, които имат подобен успех, а през септември 2013 г. предстои да излезе и петата част. Същевременно Касъл има и собствен сайт. На www.richardcastle.net може да намерите интересна информация за живота и творчеството му, а също да закупите напълно реално книгите от поредицата за Дерик Сторм, включително и графичните романи по нея, както и книгите за Ники Хийт. Доста добре като за измислен писател, нали?

В крайна сметка кросмаркетинговата стратегия на ABC заслужава похвала. Тя се основава на т.нар. „tie-in works“, но определено е крачка напред в тяхното развитие. Самите „tie-inworks“ са авторски продукт, базиран на вече съществуваща медийна собственост – например сериал, филм или игра. Те могат да представляват филм, видео/DVD, видео игра, телевизионно шоу или сериал, борд игра, уебсайт, ролева игра, оригинален саундтрак или литературно произведение. „Тie-in works“ са кросмаркетингов продукт, който има комплиментарни функции, но може да се разглежда и като отделна единица със своя собствена стойност, използван за натрупването на допълнителни приходи от притежанието на авторските права върху друг продукт и за увеличаване на разпознаваемостта на същия.

Сред широко познатите примери за „tie-in works“ са екранизациите на „Властелинът на пръстените“, „Хрониките на Нарния“ и „Хари Потър“, а също лентата на Спилбърг по разказа на Филип Дик „Специален доклад“ и „Боен клуб“ от Чък Паланюк с Брад Пит и Едуард Нортън в главните роли. Историята от емблематичната продукция на Лукас „Междузвездни войни“ пък е претворена в редица книги. По същия начин Лий Голдбърг пише петнадесет романа за „Монк“ и осем за „Диагноза: Убийство“.

Стратегия, подобна на тази, разработена от ABC за промотирането на „Касъл“, използват и създателите на „Секс до дупка“ (Californication). Главният герой – Ханк Муди, в ролята Дейвид Духовни, също е писател. На пазара през 2009 г. излиза книгата „Бог мрази всички ни“ от Муди в съавторство с Джонатан Гротенщайн, издадена и у нас. Разликата обаче е, че ако в „Касъл“ сюжетът на книгата малко или повече е известен на зрителите и те имат представа за нейното съдържание, то в „Секс до дупка“ те нямат ясна идея какво точно ще представлява творбата на Муди.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване