03/05/13 12:02
(http://www.azcheta.com/)

„Две поколения” – манифестът на младите

Нали знаете кой е основният проблем на младите хора в България, когато наближат избори? Не, не е апатичността към политиката, а именно обратното – липсата на такива лица, с които младите да се идентицифират в интереса си. И за да избегна още в зародиш питанките „Какво общо има едно книжно ревю за книга с политиката?”, ще припомня, че „политика” все пак не е мръсна дума и че всяко действие, което цели да промени нещата към по-добро, също е тип политика.

И така. Две поколения. Точно толкова според Боян Бенев, когото познавате от двете му симпатично оформени „Малки книги” и изграждания ореол на предприемачески гуру (което у нас не е особено добра идея от PR гледна точка, вземете например текстовете за представяне на тази книга), би било достатъчно на българската нация да излезе от сегашното си състояние и България да се превърне в една достатъчно сплотена и успешна страна. „Социална упълномощеност” е терминът, който Бенев използва, за да опише нагласата, която българите могат да имат след 40 години, като дава примери за неща, върху които би трябвало да се наблегне, за постигане на резултатите.

А замисляли ли сте се какъв наистина ще бъде животът по нашите ширини след този период? Ама реалистично, не с мечти? Като например това, че много емигранти ще се завърнат, за да прекарат тук старините си, че панелките, в които живеят в момента ужасяващо голям брой домакинства, ще са приключили критичния си срок на ползване. В „Две поколения” се задават въпроси, съвсем правилни, един след друг, Бенев дори задава искрени въпроси за истинността на своите размишления и признава възможността за тяхната погрешност, което е повече от чаровно.

Задача #1: „Да променим начина, по който мислим бъдещето и нашата (активна) роля в изграждането му”. (Мхм, никаква следа от реваншизма и ретроградността, които ни заобикалят). Инструментите: интегрирането на образованието и предприемачеството като начин на мислене. Таргет група: 16-18-годишните, които все още не са завършили средното си образование, но точно се подготвят за висшето си.

Всъщност, кога за последно чухте български политик да говори за действия, които ще имат ефект след две поколения? Аха, не е било скоро (АЕЦ Белене не се брои). Аз лично успях напълно да се идентифицирам с написаното в „Две поколения”. А Боян Бенев дори не е политик. Но ми изглежда като човек, за когото бих гласувал през лятото...

Прочетете и блиц интервюто с Боян Бенев в рубриката "Как четеш".

Не пропускайте и представянето на книгата, което е тази вечер (5 март 2013) от 18:30 в +това на ул. Марин Дринов 30.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване