11/03/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

“Възмутете се!” или как 93-годишният Стефан Хесел разбуни света

Стефан Хесел. Снимка: преств

Есето на Стефан Хесел “Възмутете се!” има изумителен успех из цяла Европа, в Канада и Австралия, а от септември насам и в Съединените щати.

Самият Хесел, който на 20 октомври навърши 94 години, пътува по света, за да представя есето си, и навсякъде е посрещан като държавен глава. Особено топло е приет в Испания, където възниква вдъхновеното от него младежко движение на indignados – възмутените.

Манифестът на платформата “Истинска демокрация веднага”, насочена срещу диктатурата на пазарите и политическата корупция, завършва с думите: “Аз съм възмутен!” Инициаторите на движението признават, че са чели есето на Хесел и че то дълбоко ги е впечатлило.

Самият Хесел споделя: “Много съм учуден от начина, по който тази малка книжка от 30 страници измина своя път във Франция, но и в Германия, Италия, Испания, Португалия, Южна Корея, Канада, Австралия, Бразилия, Аржентина… Това означава, че в нашето световно общество съществува взаимозависимост.”

А един от литературните агенти на брошурата казва: “Няма страна, в която есето да е нямало успех, макар и по различни причини.” В страните, посетени от Хесел, продажбите веднага скачат. Холандският му издател заявява: “Ако беше дошъл в Амстердам, щях да продам 100 000 екземпляра.”

В Съединените щати протестите на Уолстрийт минават под знака на арабската пролет, но според много наблюдатели имат много повече общо с европейските младежки движения на възмутените.

За разлика от демонстрациите в арабските страни протестиращите в САЩ не се опитват да свалят правителството и не рискуват да бъдат разстреляни на площада. Затова пък исканията им се припокриват с тези на испанските indignados. И в Ню Йорк като в Мадрид протестират срещу банките, безработицата, полицейското насилие…

В Европа протестите също не спират. След Испания, където демонстрациите започват на 15 май, се надигат младите във Франция, Италия, Гърция, Израел… По инициатива на испанските младежи 15 октомври е обявен за Световен ден на възмутените и протестите обхващат 1000 града в 97 страни, като мишените са храмовете на финансите – Уолстрийт в Ню Йорк, Сити в Лондон, Европейската централна банка във Франкфурт.

И в основата на всичко това стои една малка книжка от трийсетина страници.

Причина за всяка съпротива е възмущението

Стефан Хесел

Позволяват си да твърдят, че държавата не е в състояние повече да финансира тези граждански мерки. Но как е възможно да няма средства за поддържането и развитието на завоеванията днес, когато производството на богатства значително се е увеличило от времето на Освобождението – времето на разорена Европа?

Дали обяснението не е в това, че властта на парите, с която Съпротивата така всеотдайно се бореше, никога не е била толкова голяма, безочлива и егоистична, никога не е имала такова влияние, включително и в най-висшите сфери на държавата? Сега приватизираните банки се грижат преди всичко за своите дивиденти и за прекомерно високите заплати на своите ръководители, а не за всеобщия интерес. Пропастта между най-бедните и най-богатите никога не е била така голяма, а ламтежът за пари и конкуренцията – никога така поощрявани.

Основна причина да се организира Съпротивата бе възмущението. Ние, ветераните от съпротивителните движения и от бойните сили на Свободна Франция, призоваваме младите поколения да съживят и предадат нататък наследството на Съпротивата и нейните идеали. Ние им казваме: поемете щафетата, възмутете се! Политическите, икономическите, интелектуалните водачи и цялото общество не трябва да абдикират, нито да се влияят от сегашната международна диктатура на финансовите пазари, която заплашва мира и демокрацията.

Пожелавам на всички, на всеки един от вас да намери своята причина за възмущение. Безценна е подобна нагласа. Когато нещо ви възмущава, както аз бях възмутен от нацизма, тогава ставате борци, силни и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване