03/08/13 09:00
(http://ruslantrad.com/)

Египетски комик разследван за обида на президента

bassem-youssef-300x179Главният прокурор на Египет стартира разследване на дела, заведени срещу Басем Юсеф, египетски комик, автор на вечерното шоу “Ел Бернамедж” (еквивалент на американското The Daily Show). Юсеф е обвинен в обида на президента Мохамед Мурси по време на предаването, чрез пародийни забележки към Мурси, като Юсеф коментира, че президентът трябва да спечели Оскар за най-добър актьор. Жалбата срещу Юсеф е подадена от името на 12 граждани, които са били обидени от обидите. През януари група адвокати, близки до Мюсюлмански братя, също заведоха дело срещу Басем Юсеф, въз основа на обвиненията, че е подкопал “имиджа на президента” по време на шоуто си. Обвиненията отпаднаха преди делото да стигне в съда.

Подобни дела са заведени срещу други медийни фигури, включително журналистът Абдел Халим Кандил, телевизионния водещ Махмуд Саад, консервативния Тауфик Окаша, психиатърът Манал Омар. Окаша бе осъден на четири месеца затвор. Според доклад, издаден от Арабската информационна мрежа за правата на човека (ANHRI), Хосни Мубарак се позовава на закона срещу обида на президента в четири случая по време на управлението си, докато Мурси досега се е позовал 25 пъти от юни 2012 година. В доклада се посочва също, че повечето жалби за обида на президента не идват от администрацията му.

Елиът Абрамс, в статия за Съвета по външни отношения, цитира статистиките в доклада, за да отбележи липсата на гаранции, че прокуратурата ще прекрати дела срещу журналисти, дисиденти и неправителствени организации. Той призовава даването на американска помощ за Египет да е обвързано повече с натиск върху Мурси да защитава демократичните принципи, “за които египетския народ се бие толкова тежко”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване